Quantes hores al dia passeu asseguts? Aprofiteu que el dia s’allarga i que el clima millora per fer alguna activitat. Busqueu la que més us agradi i compartiu-la amb la parella, la família o els amics.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana fer trenta minuts d’activitat física, almenys cinc dies a la setmana. Sumeu minuts d’activitat al llarg del dia: camineu a bon pas, pugeu escales, jugueu activament amb els vostres fills o néts, sortiu a ballar, treballeu a l’hort, arregleu el jardí…
Si comenceu alguna activitat, feu-ho progressivament per evitar lesions.
L’activitat física és beneficiosa a qualsevol edat. Als infants els ajuda a relacionar-se amb els altres i a créixer millor, més alegres i més sans. En el cas de les persones grans, contribueix a mantenir i restablir, en part, la força, l’equilibri, la flexibilitat i la resistència de l’aparell circulatori.
Busqueu sempre l’ocasió per ser actius
Aprofiteu la varietat de fruita i verdura que us ofereix la primavera
Tot i que actualment es pot disposar de gairebé totes les varietats de fruita i hortalissa fresca durant tot l’any, consumir aquests aliments en la temporada de distribució tradicional comporta molts avantatges: són més saborosos i més econòmics i, al mateix temps, es promou el consum de proximitat.
- Mengeu, com a mínim, cinc racions de fruites i verdures al dia. El consum majoritari d'aquests aliments, juntament amb el de llegums, fruita seca, cereals integrals (pa, pasta, arròs, etc.), tubercles com la patata i l’oli d’oliva verge, caracteritzen l’alimentació mediterrània, que es complementa, en menys quantitat i freqüència, amb el de de lactis, peix i ous, seguit de carns (preferentment blanques i magres).
- Les fruites pròpies de la primavera inclouen, entre altres, les maduixes i els maduixots, les cireres, els albercocs, els kiwis, les nectarines i les nespres.
- Els carbassons, les carxofes, els espàrrecs, els espinacs, els naps, els pèsols, els porros i els raves són algunes de les verdures característiques d'aquesta època de l'any.
- Opteu pels aliments integrals i els làctics desnatats.
- Beveu aigua sovint. L’aigua és la millor beguda.
- Limiteu el consum d’alcohol, greixos, sucres i sal.