L'arribada de l'estiu ve acompanyada de la celebració de diverses festes populars arreu de Catalunya, com ara les revetlles de Sant Joan i de Sant Pere. El foc, els petards i la coca de crema i pinyons són elements tradicionals per al gaudi de petits i grans, però comporten alguns riscos que cal prevenir, com ara lesions o intoxicacions.
La manipulació inadequada de coets, petards i altres articles pirotècnics pot causar lesions, de vegades molt greus. A Catalunya, més de la meitat de les lesions greus que es produeixen a conseqüència de la manipulació d'artefactes pirotècnics afecten els infants i els adolescents. Per prevenir-les, cal que utilitzeu la pirotècnia seguint aquests consells de seguretat:
- Si compreu productes pirotècnics, feu-ho només als establiments autoritzats.
- Seguiu les normes de seguretat del fabricant de l'article pirotècnic.
- Assegureu-vos que els infants utilitzin només productes pirotècnics apropiats per a la seva edat i sempre sota la supervisió d'un adult.
- No llanceu mai petards contra ningú.
- No us guardeu petards a les butxaques.
- No encengueu cap petard dins de les cases.
- No llanceu ni manipuleu petards des de vehicles en moviment, balconades ni finestres.
- Vigileu que no hi hagi líquids inflamables a la vora. S'encenen fàcilment i els vapors poden explotar.
- Als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres.
- Eviteu llançar coets a menys de 500 metres de zones boscoses i en aglomeracions de persones.
- No subjecteu els petards amb les mans. No els poseu a prop de la cara ni del cos.
- Utilitzeu mitjans segurs per encendre el material pirotècnic (metxes i similars).
- Enceneu sempre la metxa per l'extrem perquè tingueu temps d'enretirar-vos.
- No manipuleu el contingut ni l'estructura original dels petards, perquè podríeu provocar explosions sobtades.
- Les candeles romanes que no tinguin mànec especial, heu de fixar-les en un forat, en un test amb terra o amb sorra per no cremar-vos.
- No talleu el final de les traques, poden explotar amb violència.
- No tireu cap coet amb la mà, ni amb la canya trencada, perquè sortirà en una direcció inesperada i pot explotar malament.
- Tingueu en compte les categories de risc dels articles pirotècnics i les edats recomanades per llançar-los. Recordeu que els que s'inclouen en la categoria F3 no estan autoritzats per als menors de divuit anys.
Els productes de pastisseria, especialment els farcits de crema o nata, són un medi òptim per a la supervivència i multiplicació de microorganismes patògens, si no es respecten les condicions d'higiene necessàries durant la seva elaboració i conservació. A més, cal tenir en compte que les elevades temperatures que es donen durant l'època estival en el nostre territori suposen un factor de risc associat al consum d'aquests productes.
Per prevenir possibles toxiinfeccions alimentàries i gaudir de les coques amb seguretat seguiu les recomanacions següents:
- Si les elaboreu, respecteu les normes bàsiques d'higiene: netejar, separar, coure, refredar.
- Si les compreu, feu-ho en un establiment apte per a l'elaboració i la venda d'aquests aliments.
- Trieu-ne el tipus (farcides o no) en funció de les possibilitats de conservar-les fins al moment del consum.
- Conserveu en fred fins al moment del consum les que contenen crema o nata (si no les consumiu del tot, retorneu-les ràpidament a la nevera).
- Si heu de fer un desplaçament llarg i no podeu assegurar la seva conservació en fred, és millor preparar o comprar coques que es poden conservar a temperatura ambient, o bé preveure'n l'elaboració o l'adquisició en el lloc de destinació.
- No feu fogueres sense l'autorització corresponent.
- Està prohibit fer foc a tots els terrenys forestals de Catalunya, tant si estan poblats d'espècies arbòries com si no, i a la franja de 500 metres que els envolta.
- Les fogueres han d'estar a més de 15 metres de les façanes i els cotxes i mai sota les línies elèctriques.
- Per no fer malbé el paviment, poseu terra o sorra sota la foguera.
- No encengueu mai cap foguera amb líquids inflamables.
- No hi llanceu bidons, llaunes o esprais, poden explotar.
- No hi tireu papers ni teixits, el vent els enlairaria i els podria portar lluny.
- Eviteu cremar pneumàtics i plàstics per evitar la contaminació.
- Les fogueres han de permetre el pas dels vehicles d'emergència.
I si participeu en algun correfoc:
- Seguiu les instruccions dels organitzadors.
- Vestiu-vos amb:
- Roba de cotó, amb mànigues i pantalons llargs.
- Un barret de roba per protegir-vos de les espurnes.
- Sabates esportives de pell que agafin bé els peus.
- No demaneu aigua als veïns: evitareu taps i relliscades i que la pólvora es mulli i exploti o que surti en direcció inesperada en lloc de cremar-se.
La celebració de les revetlles ocasiona desplaçaments i s'associa a un major consum de begudes alcohòliques, la qual cosa provoca un increment del nombre de persones amb lesions derivades de col·lisions i atropellaments. En aquestes dates, cal que:
- Eviteu conduir si preveieu consumir begudes alcohòliques o en horaris en què el cansament i la somnolència us puguin afectar.
- Utilitzeu els transports públics i, si això no és possible i decidiu desplaçar-vos en un vehicle privat, assegureu-vos que la persona encarregada de conduir no consumeixi alcohol o altres drogues.
- Recordeu que el consum de begudes alcohòliques i altres drogues, i la somnolència són factors importants que incrementen el risc i la gravetat de les lesions provocades pels accidents de trànsit de vehicles de motor.
Més informació
- En cas de cremades, seguiu les recomanacions bàsiques de primers auxilis. Recordeu que les pautes són diferents en funció de la causa, la dimensió i l'estat de la ferida. Les cremades greus requereixen atenció mèdica immediata.
- Si participeu en un correfoc i per qualsevol circumstància se us encén la roba, tireu-vos a terra i rodoleu per apagar les flames. Sobretot, no correu, perquè les flames s'escamparien i serien més virulentes.
- En cas de patir una ferida que afecti els ulls, netegeu el contorn de l'ull, sense comprimir el globus ocular, renteu i aneu urgentment a un centre sanitari.
- Si entre dues i sis hores després d'haver consumit la coca, teniu mal d'estómac molt fort, suor freda, vòmits, diarrees o febre, el més probable és que patiu una intoxicació alimentària. Eviteu la deshidratació i seguiu els consells bàsics de primers auxilis.