Gaudim d'un estiu refrescant i saludable! La temporada més calorosa de l’any és el moment perfecte per incorporar més fruites i verdures fresques als àpats. Aquests aliments no només ajuden a hidratar-nos, sinó que també ens proporcionen nutrients a partir d’una gran varietat d’opcions delicioses i refrescants.
A l’estiu, amb l’arribada de les temperatures elevades ens interessa, més que mai, garantir una bona hidratació. Sempre cal donar preferència a una ingesta abundant d’aigua com a beguda principal i recordar que, tant les fruites com les verdures o hortalisses, són aliments amb una proporció d’aigua molt elevada en la seva composició, però també de minerals, vitamines, fibres i substàncies antioxidants. Així doncs, són una combinació excel·lent de nutrients, amb una aportació baixa de calories, el consum adequat de les quals (2-3 fruites/dia i 2-3 hortalisses/dia) s’associa a la prevenció de moltes malalties (obesitat, diabetis, hipertensió arterial, malalties cardiovasculars i també alguns càncers, sobretot del sistema digestiu).
Tant fruites com verdures poden formar part de primers i segons plats, salses, postres, begudes, batuts, granissats, etc. i fins i tot poden ser bones opcions per a farcits d’entrepans i aperitius: amanides variades, gaspatxos i altres cremes i sopes fredes, hortalisses escalivades, a la planxa o a la brasa, sucs, etc. Això sí, cal donar prioritat a les varietats pròpies de l’estiu a casa nostra i prioritzar les de producció i venda de proximitat. D'aquesta manera, les trobarem en un bon estat de maduració i a més bon preu, i ajudarem a reduir l’impacte ambiental que representa el transport d’aliments de llocs molt allunyats i que no són propis de l’àrea mediterrània. D’aquesta manera, es contribueix també al desenvolupament rural integrat al territori des del punt de vista ambiental, econòmic i social.
A Catalunya, es produeix més d’un milió de tones de fruita cada any, la qual cosa suposa la collita principal de fruita a Espanya. Així i tot, a Catalunya mengem menys fruita (1,7 fruites de mitjana) de la que es recomana en una alimentació saludable (2-3 fruites/dia).
Quines mesures higièniques cal tenir en compte?
Per tal d’evitar toxiinfeccions alimentàries, totes les fruites i hortalisses s’han de rentar adequadament, en especial les que no es cuinaran abans de consumir-les.