La forma d’alimentar-se en l’entorn laboral, on les treballadores i els treballadors passen més d’una tercera part del dia, és fonamental per gaudir d’una vida saludable.
En aquest sentit, convé fer diversos àpats al llarg del dia (per exemple, l’esmorzar, el dinar i el sopar, i els complements entre hores, a mig matí i el berenar), així com menjar racions petites. Per millorar l’equilibri nutricional, es recomana potenciar els aliments més característics de l’alimentació mediterrània, com ara les verdures, les hortalisses, els llegums, la fruita fresca i la fruita seca. Així mateix, cal prioritzar tècniques culinàries o preparacions suaus que afavoreixin la digestió i facilitin la continuïtat de la jornada laboral. També és important escollir sempre l’aigua com a beguda: es pot portar una cantimplora i omplir-la en fonts i aixetes.
A l'hora de dinar les opcions són variades: menjar a un restaurant o al menjador de l'empresa, portar el dinar en una carmanyola o bé endur-se un entrepà ocasionalment. Qualsevol de les opcions anteriors pot ser adequada si es complementa amb la resta d'àpats del dia, especialment amb el sopar.
També convé tenir “un petit rebost”, amb alguns aliments que permetin fer una pausa breu i un refrigeri (fruita fresca o seca, iogurt, bastonets de pa, infusió, etc.). Cal evitar, però, fer-la a la mateixa taula de treball o anar “picant” al llarg del dia.
Per als dies en què tot falla, es pot recórrer als aliments i begudes de les màquines expenedores, però cal fer-ne una tria saludable, amb baix contingut de greix, sal i sucres.
La forma d’alimentar-se en l’entorn laboral, on les treballadores i els treballadors passen més d’una tercera part del dia, és fonamental per gaudir d’una vida saludable
Si opteu per dinar en un restaurant o bé al menjador de l'empresa, feu una tria saludable (prioritzeu hortalisses, llegums, farinacis integrals, peix, etc.).
També convé que modereu la mida de les racions, o escolliu mitges racions o plats únics, sobretot si la feina és sedentària.
Una bona opció és triar un establiment amb acreditació Amed, que identifica els serveis de restauració que ofereixen una oferta gastronòmica pròpia de l’alimentació mediterrània com a model d'alimentació saludable.
En cas que decidiu anar a un establiment de menjar ràpid o fast food, procureu fer una selecció el més saludable possible:
- Trieu opcions com ara entrepans vegetals, pizzes d’hortalisses, coques, pites de falàfel o tapes d’hortalisses.
- Prioritzeu l'aigua com a beguda.
- Complementeu l'àpat amb una amanida, tenint en compte que aquests locals no acostumen a oferir fruita fresca com a opció de postres.
En molts centres de treball, s’ofereix a les persones treballadores la possibilitat de portar el dinar en carmanyoles, i se’ls facilita l’espai i les condicions de refrigeració (nevera) i escalfament (microones) adequades. Aquesta opció, sempre que es planifiquin els menús acuradament i es garanteixin les condicions higienicosanitàries, pot esdevenir una bona opció per a l’àpat del migdia.
Tots el àpats haurien d’incloure:
- Hortalisses
- Farinacis integrals (arròs, pa, pasta...) o tubercles (patata, moniato...).
- Un aliment proteic (llegum, ou o carn).
Els llegums, per la seva composició nutricional rica en hidrats de carboni i en proteïnes, es poden considerar aliments farinacis i també proteics (carn, peix, ous i llegums), i poden constituir un plat únic. És a dir, si la carmanyola inclou llegum com a ingredient principal, és suficient que s’acompanyi amb hortalisses.
En qualsevol cas, es recomana:
- Utilitzar oli d’oliva verge per cuinar.
- El pa, la pasta i l’arròs convé que siguin integrals.
- Prioritzar, com a fonts proteiques, els llegums, els ous, la fruita seca i les carns blanques.
- Per a les amanides, portar l’amaniment a part i amanir-les al moment.
- Complementar l’àpat amb fruita fresca per a les postres.
- Beure aigua durant l’àpat.
- Adaptar les quantitats de la carmanyola a les necessitats i sensació de gana.
A l'hora de preparar la carmanyola a casa:
- Assegureu-vos que és neta i apta per a forn microones (plàstic o vidre).
- Renteu-la cada dia amb aigua calenta i sabó.
- Seguiu amb cura les quatre normes bàsiques per garantir la seguretat dels aliments (netejar, separar, coure i refredar):
- Cuineu els aliments amb suficient antelació – millor el dia abans – i refrigereu els menjars, el més aviat possible, dins les carmanyoles. No els mantingueu a temperatura ambient.
- Renteu les verdures i hortalisses, especialment si es mengen crues.
- Coeu suficientment els aliments, sobretot la carn i el pollastre. Assegureu-vos que els sucs de les carns són clars i no rosats.
- Qualleu bé l’ou de les truites, les quiches i els altres productes elaborats amb ou cru.
- Eviteu:
- les salses casolanes a base d’ou cru, com per exemple la maionesa.
- les elaboracions de postres casolanes a base de nata, ou i cremes.
- Ajusteu les racions per evitar malbaratar aliments.
Durant el transport fins al lloc de treball:
- Traieu la carmanyola del frigorífic en el darrer moment i col·loqueu-la preferiblement en un acumulador de fred, en una bossa o un portacarmanyoles isoterma.
A la feina:
- Recordeu guardar les carmanyoles al frigorífic del centre de treball tan bon punt hi arribeu. És important no deixar la bossa amb les carmanyoles al costat de radiadors o exposades directament al sol. Al darrer moment, quan sigui l’hora de dinar, es pot treure la carmanyola de la nevera i escalfar-la al microones.
- Reescalfeu bé el menjar dins de la carmanyola. Traieu la tapa però poseu-la a sobre per evitar esquitxos. Un aliment és prou calent quan s’ha de deixar refredar per poder-lo menjar.
- Rebutgeu les restes d’aliments que no us hagueu menjat a les escombraries (contenidor de restes orgàniques) del mateix menjador.
En relació amb els aliments sòlids, es recomana donar prioritat, segons l’ordre proposat, a:
- La fruita fresca.
- Les hortalisses fresques (bastonets de pastanaga, d’api, etc.).
- La fruita fresca envasada.
- La fruita seca de totes les varietats, crua o torrada (nous, ametlles, avellanes, cacauets, barreges, etc.).
- La fruita dessecada (orellanes, panses, figues, etc.).
- Les coquetes (tortitas) d’arròs o blat de moro.
- Els bastonets de pa (preferentment integral), pa amb llavors, etc.
- Els entrepans (preferentment amb pa integral i amb oli d’oliva verge).
- Els sandvitxos (preferentment integrals i amb oli d’oliva verge).
- La llet (sencera, semidesnatada o desnatada).
- Els iogurts, iogurts líquids i altres lactis fermentats.
- Els sucs de tomàquet, pastanaga i altres hortalisses.
- Brous o purés d’hortalisses.
- Els sucs de fruites 100%.
En relació amb les begudes, convé optar per:
- L’aigua.
- Begudes calentes (te, cafè, infusions, amb o sense llet). Si podeu regular el contingut de sucre d'aquestes begudes, opteu pel mínim possible.
- Begudes “refrescants” sense sucres afegits.
Per millorar la qualitat, l’equilibri nutricional i la sostenibilitat ambiental dels àpats en reunions de treball, jornades i congressos podeu seguir aquests consells:
- Prioritzeu els aliments i les preparacions pròpies de l’àrea mediterrània, estacionals i de proximitat.
- Utilitzeu preparacions gastronòmiques suaus, lleugeres i en racions petites, que facilitin la continuïtat de la jornada de treball.
- Garantiu la presència d'aigua en quantitats suficients, ben distribuïda i accessible a tot arreu. Eviteu les begudes alcohòliques i les begudes ensucrades.
- Podeu deixar fruita a l’abast de tothom durant tota la jornada.
- Adapteu les propostes d’àpats a les necessitats dels assistents. Per fer-ho, podeu incloure als formularis d’inscripció un apartat de requeriments alimentaris especials, que us permetin incorporar alguna opció:
- sense productes d’origen animal (carn, peix, productes lactis i ous) per tal de garantir que les persones vegetarianes i veganes disposin d’alternatives;
- sense gluten (per a persones amb celiaquia), i
- adaptada a intoleràncies i al·lèrgies alimentàries.
- Per tal de fer els àpats més sostenibles, és convenient que feu servir vaixella reutilitzable o vaixella compostable en comptes d’estris de plàstic.
- Per tal de reduir el malbaratament d’aliments i aprofitar-ne els excedents amb finalitat solidària cal:
- Preveure el nombre de comensals i ajustar les quantitats dels aliments.
- Llençar els residus que no es puguin aprofitar en contenidors adequats.
- Conservar els aliments en condicions idònies per tal de poder aprofitar-ne els excedents.
- Contactar amb alguna entitat social que reculli i aprofiti el menjar sobrant. Vegeu el Registre d’Entitats, Serveis i Establiments Socials (RESES).
- Si cal contractar un servei d’àpats o algun altre servei, prioritzeu les empreses amb compromís social.
Mantenir uns hàbits alimentaris saludables a la feina és més fàcil en una empresa compromesa amb el benestar de les persones que hi treballen. Iniciatives com ara oferir accés gratuït a l'aigua, disposar d'un espai habilitat i correctament equipat per menjar, i incloure opcions saludables a les màquines expenedores i als àpats que s'organitzen, contribueixen a millorar l’alimentació i a promoure la salut i la qualitat de vida de les persones en l'entorn laboral.
Per ajudar les empreses a treballar en aquesta línia i en el marc del projecte Empresa Promotora de Salut (EPS), l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) posa al seu abast tres programes, amb informació, propostes, eines i recursos:
- Programa "Dinars de carmanyola a l'entorn laboral". Recull una sèrie de consells pràctics per preparar una carmanyola saludable; pautes per elaborar, conservar, transportar i escalfar correctament el menjar, i propostes de receptes ràpides, saboroses i fàcils de fer.
- Programa "Pes saludable". S'articula al voltant de dues accions clau per prevenir l'excés de pes i l'obesitat, dos problemes de salut que poden derivar en altres malalties i que el ritme de vida actual, l’estrès laboral i el sedentarisme en els llocs de treball poden afavorir: el foment de l'activitat física i la promoció de l’alimentació saludable i la dieta mediterrània.
- Programa “Petits canvis per menjar millor”. Conté dotze propostes associades a la millora d’un hàbit alimentari o d’estil de vida, mitjançant missatges senzills i concrets, acompanyats d’estratègies, eines i exemples per assolir el canvi.