Per què?
La fruita seca, gràcies al seu contingut nutricional (riques en fibra, greixos saludables, proteïnes, vitamines, minerals i substàncies fitoquímiques protectores), són perles de salut.
El consum elevat de fruita seca es relaciona amb menys mortalitat i amb reduccions del risc de patir malaltia cardiovascular, alguns tipus de càncer, malalties respiratòries i diabetis.
La fruita seca és molt saciant, i encara que és un aliment molt calòric, el consum no s’associa a un augment de pes.
QUANTA?
Un grapat cada dia és una molt bona opció.
QUAN?
- A l’esmorzar: barrejada en un bol de iogurt amb fruita, picada en una torrada amb alvocat, en forma de crema de fruita seca 100% untada en un tall de pa...
- A l’amanida del dinar o del sopar.
- Al berenar o al refrigeri de mig matí o d’altres moments.
- A les diferents preparacions culinàries: crema de coliflor, bròquil i ametlla, paté de llenties i nous, pèsols a l’all cremat amb avellanes, tallarines d’espàrrecs verds i nous amb salsa de maduixots, romesco, pesto...
COM?
- Sense sal! (ni sucre).
- Podeu escollir-les crues o lleugerament torrades, i millor evitar les fregides, perquè en el procés de fritura solen utilitzar-se olis poc recomanables, i a més, s’hi afegeix molta sal.
PER A QUI?
- A partir dels 6 mesos d’edat es pot consumir qualsevol tipus de fruita seca, això sí, triturada o en pols o en forma de crema, per evitar el risc d’ennuegament. A partir dels 3 anys, aproximadament, els infants ja poden prendre fruita seca sencera, sempre amb la supervisió d’un adult.
- En l’edat avançada, les cremes de fruita seca o la fruita seca triturada són una bona opció per vèncer les dificultats de masticació i per enriquir nutricionalment les preparacions.
- Sempre és recomanable prioritzar la fruita seca crua o lleugerament torrada (eviteu, per tant, la fregida i salada) i, durant la infància i en cas de patir algun trastorn com la hipertensió o l’obesitat, encara amb més raó.
Les fruites seques són les nous, avellanes, ametlles, pistatxos, pinyons, anacards, etc.
En canvi, les fruites dessecades i deshidratades no són fruites seques, sinó fruites fresques a les quals s’ha reduït el contingut d’aigua per diferents processos, per tant, la composició nutricional és totalment diferent; són les panses, orellanes, figues seques, prunes seques, etc.
Els cacauets, encara que són lleguminoses, tenen una composició nutricional molt semblant a la de la fruita seca, per la qual cosa sovint s’inclouen en aquest grup.
- Inclou sempre fruita seca a la llista de la compra.
- Porteu sempre a la bossa una carmanyola petita o una bossa amb fruita seca.
- Guardeu-les en un lloc de la cuina que sigui visible i de fàcil accés, o al rebost.
- Compreu o prepareu cremes de fruita seca 100% (d’avellanes, de cacauets, d’ametlles…) per preparar entrepans, untar amb el pa, etc.
Consulteu receptes saludables amb fruita seca al Canal Salut.
Bon profit!
- Compreu fruita seca de proximitat i de productors locals (hi ha més de noranta cooperatives de Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre que comercialitzen fruita seca, sobretot, avellana i ametlla), ajudareu a l’economia local, al desenvolupament rural i del territori i a la vinculació dels àmbits rural i urbà. Llegiu les etiquetes per saber-ne l’origen.
- Compreu als mercats locals i participeu en cooperatives de productors i de consumidors.
- A Catalunya, hi ha la DOP Avellana de Reus.
Predimed
L’estudi PREDIMED (Prevenció amb dieta mediterrània) és el de més envergadura que s’ha elaborat sobre nutrició a Espanya. L’objectiu de l’estudi va ser valorar els efectes de la dieta mediterrània en la prevenció de les malalties cròniques.
Una de les tres intervencions dietètiques que es va fer va consistir a seguir l’alimentació mediterrània complementada amb nous, avellanes i ametlles en persones amb un elevat risc cardiovascular. Es volia esbrinar si aquesta pauta alimentària complementada amb aquests aliments protegeix aquestes persones de patir malalties cardiovasculars.
Les publicacions científiques publicades fins ara indiquen que el consum de fruita seca té un paper protector de diverses malalties cròniques i que no es relaciona amb l’augment de pes.