Per què?
El consum d'aliments ultraprocessats es relaciona amb una pitjor qualitat de la dieta, ja que aquests aliments comporten una aportació elevada de sucre, sal, greixos malsans i altres substàncies i components poc recomanables. Això fa que, com més productes ultraprocessats es consumeixen, més risc hi ha de patir malalties i trastorns com la hipertensió, la diabetis, l'obesitat i alguns tipus de càncer.
Pel fet que tenen uns gustos molt intensos, són fàcils i ràpids de consumir i estan promocionats per campanyes publicitàries molt potents, el consum de productes ultraprocessats ha augmentat molt en els darrers anys.
QUANT? QUAN? COM?
Com menys, millor.
PER A QUI?
Reduir o evitar els aliments ultraprocessats implica beneficis en la dieta i la salut de qualsevol persona, encara que és especialment convenient protegir els infants del consum d’aquests aliments: més enllà del poc valor nutricional i del fet de desplaçar el consum d’aliments saludables, és convenient que no s’acostumin a un model de consum com el que comporten els aliments ultraprocessats (gustos intensos, publicitat que n’indueix el consum, envasos dissenyats especialment, etc.).
Actualment, un terç de les calories que es prenen diàriament, al nostre entorn, provenen d’aliments ultraprocessats, així com el 80% de tots els sucres afegits.
- No compreu, de forma habitual, aliments ultraprocessats: begudes ensucrades i energètiques, brioixeria, galetes i cereals de l’esmorzar ensucrats, xocolates, gelats, pans envasats, patates xips i similars, margarines i altres greixos untables, batuts de llet i fruita i de llet i cacau, iogurts de gustos i altres postres làcties ensucrades, sucs, salses i extractes de carn, llets de creixement i altres productes especials per a nadons (potets), plats precuinats, delícies de pollastre (nuggets) i similars, hamburgueses i salsitxes, sopes instantànies, etc.
- Eviteu oferir aquest aliments als nadons i infants petits. Estan descobrint els gustos dels aliments, i és bo que coneguin els gustos naturals dels aliments bàsics perquè en un futur gaudeixin amb les preparacions d’aliments frescos i mínimament processats.
- Retorneu a la compra dels aliments bàsics, frescos o mínimament processats, amb llistes d’ingredients únics o ben curtes: fruita fresca, verdures i hortalisses, llegums, oli d’oliva verge, fruita seca, pa, patates, pasta, arròs i altres cereals integrals, peix, carn blanca, ous, etc.
- Gaudiu amb la preparació dels aliments, recupereu les possibilitats gastronòmiques del nostre entorn, innoveu amb les receptes i la cuina actuals. Cuinar és un acte gratificant i no ha de requerir necessàriament massa temps ni habilitats.
Consulteu moltes receptes saludables al Canal Salut.
Bon profit!
La producció de productes ultraprocessats requereix molts recursos i genera molts residus (embalatges, ampolles i llaunes, etc.), en comparació amb els aliments frescos o mínimament processats.
Sempre que pugueu, trieu els productes amb embalatges de paper, cartró, vidre... o a granel (a casa, guardeu-los en bosses de paper, pots de vidre...), així es minimitza la utilització de bosses i envasos de plàstic i llaunes.
L’aigua de l’aixeta és la millor beguda i evita l’impacte ambiental dels envasos de plàstic.
Aliments processats
Són aquells als quals s’ha afegit sucre, greixos, sal, midons, etc. per tal de perllongar-ne la vida útil, canviar la textura, donar-los sabors més intensos o fer-los més atractius. La majoria tenen 2 o 3 ingredients i se’ls apliquen processos de conservació o cocció (per exemple: verdures, llegums i fruita en conserva, fruita seca salada, carns curades i fumades, peix en conserva, formatges, pa, etc.).
Aliments ultraprocessats
Solen tenir llistes molt llargues d’ingredients, amb molt poca o gens matèria primera bàsica (fruites, hortalisses, ous, llet, peix, llegums, cereals i farines, fruita seca, etc.) i també tenen els components que s’utilitzen en els aliments processats: sucre, olis i greixos, sal, antioxidants, estabilitzants i conservants.
A més, contenen substàncies i additius que, encara que són segurs, serveixen únicament per potenciar o modificar els gustos i els aspectes sensorials del producte (per exemple, caseïna, lactosa, sèrum, greixos hidrogenats, proteïnes hidrolitzades, maltodextrina, xarops i altres edulcorants, colorants, saboritzants, antiaglomerants, emulsionants, etc.).
Els processos implicats en la fabricació d’aquests productes són industrials, i no tenen un equivalent domèstic.
Estan dissenyats per ser productes a punt per consumir, precuinats o que només s’hagin d’escalfar.
Solen tenir gustos molt intensos, envasos i embalatges molt atractius, fortes i agressives campanyes de màrqueting (normalment dirigides a infants i adolescents), declaracions de salut, un elevat rendiment econòmic per qui els fabrica i solen pertànyer a grans empreses i corporacions.