La Festa del Sacrifici (Aid al Adhà, en àrab) és una diada en la qual els musulmans, cada any, commemoren segons la seva creença, el sacrifici d'un xai per part d'Abraham, després que Déu observés la seva fidelitat en estar disposat a sacrificar el seu fill Ismael, tal com recull l'Alcorà. També es coneix com la Gran festa (Aid al‐Kabir) o Festa del xai.
Amb motiu d'aquesta celebració, l'Agència de Salut Pública de Catalunya vol recordar a la comunitat islàmica les condicions que permeten que es garanteixi la seguretat dels productes consumits en família tot seguint la tradició.
Es destaca la importància que el sacrifici dels animals segons el ritus islàmic tingui lloc en escorxadors autoritzats i que la compra de la carn també es faci a través dels establiments registrats o autoritzats per l’autoritat competent, entre ells les carnisseries habituals.
Destaquem
- La festa del Sacrifici a Catalunya: descripció i normativa sanitària (Obre en una nova finestra)
- La festa islàmica del sacrifici: sacrifici d’animals i consum de carn a Catalunya (Obre en una nova finestra)
-
Compra carn segura: vés a la carnisseria! [tríptic]
(Obre en una nova finestra)
Català / Àrab i Català / Urdú
El sacrifici de tot el bestiar que serveix per alimentar a les persones només es pot realitzar als escorxadors, que són establiments alimentaris registrats i autoritzats per l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
D'aquesta manera, les inspeccions de l'Administració poden verificar que es compleixen els requisits legals i que la carn és segura i apta per al consum humà, és a dir, que no és perjudicial per a la salut.
Fora d’un escorxador només es podria sacrificar aviram i conills, prèvia autorització de l’autoritat competent. En aquest cas, el sacrifici l'hauria de fer el mateix ramader únicament del bestiar que engreixa i amb la finalitat exclusiva de consumir‐lo ell mateix. Així doncs, no hi pot haver cap acte de comercialització.
Un particular només pot adquirir xais o ovelles a una explotació registrada pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, per traslladar‐los a un escorxador autoritzat.
El trasllat s'ha de fer amb la documentació sanitària de trasllat que ha d'indicar l'explotació de procedència, la identificació dels animals i l'escorxador de destí.
Aquests animals han d'arribar als escorxadors amb la documentació sanitària de trasllat que hagi fet el ramader o bé el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. També han d'anar correctament identificats i han d'arribar en vehicles de transport de bestiar autoritzats pel Departament esmentat. Està prohibit transportar bestiar en vehicles no autoritzats per a aquesta finalitat.
Només a través dels establiments alimentaris registrats i/o autoritzats sanitàriament, entre ells, les carnisseries. A Catalunya es disposa d’una àmplia xarxa de carnisseries que permeten cobrir les demandes dels diferents col∙lectius religiosos que viuen al nostre país.
El carnisser habitual pot garantir que la carn que es consumeix sigui segura per a la salut de les famílies i que s’ha obtingut seguint els preceptes religiosos en el moment del sacrifici dels animals.
El sacrifici dels animals ha de seguir les mateixes normes tant el dia de la Festa del Sacrifici com durant la resta de l'any. La llei reconeix la possibilitat de dur a terme el sacrifici d'un animal d'acord amb el ritual islàmic seguint aquestes normes.
Igualment, l’adquisició de la carn cal que es faci a través d’establiments alimentaris registrats i/o autoritzats per l’autoritat competent, entre ells, les carnisseries habituals, de la mateixa manera que es fa la resta de l’any.
Per a més informació podeu contactar amb la Subdirecció de Protecció de la Salut a través de l’adreça proteccio.aspc@gencat.cat o del telèfon 93 551 39 00.