Els aliments ultraprocessats són aquells que s’han elaborat industrialment, sovint amb molt poca matèria primera, i contenen additius i substàncies afegides, a més de sucres, greixos, sal, midons, etc., per tal de modificar els aspectes sensorials del producte.
Aquests productes solen tenir gustos molt intensos i envasos i embalatges molt atractius, són fàcils i ràpids de consumir i estan promocionats per campanyes publicitàries molt potents, normalment adreçades a infants i adolescents.
Les begudes ensucrades i energètiques, la brioixeria, les galetes i els cereals ensucrats de l’esmorzar, les patates xips i similars, les xocolates, els iogurts de gustos i altres postres làcties ensucrades o els plats precuinats en són alguns exemples.
El consum d’aquest tipus d’aliments s’associa amb un major risc de patir malalties i trastorns com la hipertensió, la diabetis, l'obesitat i alguns tipus de càncer.
El consum d’aquest tipus d’aliments s’associa amb un major risc de patir malalties i trastorns com la hipertensió, la diabetis, l'obesitat i alguns tipus de càncer
El menjar ràpid
Els establiments de menjar ràpid o fast food, sovint freqüentats per adolescents i joves amb un nivell adquisitiu mig-baix, compten amb una àmplia oferta d’aliments ultraprocessats. Malgrat això, es poden fer seleccions més o menys saludables en aquests establiments. En aquest sentit, hi ha algunes qüestions que cal tenir en compte:
- El menjar ràpid mediterrani (entrepans vegetals, pizzes d’hortalisses, coques, pites de falàfel, tapes d’hortalisses...), per les seves característiques nutricionals, és més recomanable que l'anglosaxó, sempre que s'integri dins d’uns hàbits alimentaris saludables. Cal adaptar les quantitats a les necessitats de cadascú.
- Les begudes que normalment acompanyen aquests tipus d'àpats acostumen a enriquir considerablement el seu valor energètic. L'aigua seria l’opció més recomanable. En cas de voler escollir altres begudes, convé prioritzar les opcions light o sense sucre, així com les cerveses sense alcohol.
- Les amanides serien un bon complement a aquests tipus d'àpats per tal de millorar l'equilibri, ja que aquests locals no acostumen a oferir fruita fresca com a opció de postres.