Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els sucres lliures són els monosacàrids (com la glucosa o la fructosa) i els disacàrids (com la sacarosa o el sucre de taula) afegits als aliments i begudes pel fabricant, el cuiner o el consumidor, així com els sucres presents de manera natural a la mel, els xarops, els sucs de fruita i els concentrats de fruita per a sucs.
L'OMS alerta de la ingesta creixent de sucres lliures, sobretot a partir de begudes ensucrades. Els sucres lliures aporten calories innecessàries. Per això, un consum elevat s'associa amb una mala qualitat de l’alimentació i amb més risc de patir excés de pes o obesitat, càries dental i problemes de salut crònics (sobretot cardiovasculars, diabetis i càncers).
Les begudes ensucrades són les que contenen edulcorants calòrics afegits com ara, entre altres, el sucre, la mel, la fructosa, la sacarosa, el xarop de blat de moro, el xarop d'erable, el nèctar o el xarop d'agave i el xarop d'arròs. S'hi inclouen els anomenats refrescos, les begudes isotòniques, les begudes energètiques, els sucs amb sucres afegits i nèctars de fruita, les begudes làcties ensucrades, les begudes vegetals ensucrades, etc.
Un consum elevat s'associa amb una mala qualitat de l’alimentació i amb més risc de patir excés de pes o obesitat, càries dental i problemes de salut crònics (sobretot cardiovasculars, diabetis i càncers)
No és necessari consumir sucres afegits de cap tipus, ja que la glucosa que necessita l'organisme com a font d'energia prové, fonamentalment, dels aliments farinacis (pa, pasta, patata, arròs...), les fruites (senceres), algunes hortalisses, els llegums, i la llet i el iogurt.
L'OMS recomana una ingesta reduïda de sucres lliures al llarg de la vida. Tant en persones adultes com en infants, es recomana reduir la ingesta de sucres lliures a menys del 10% de la ingesta calòrica total, tot i que se suggereix que una ingesta de menys del 5% tindria beneficis de salut addicionals.
Aquests percentatges representen, per exemple, per a una alimentació de 2000 kcal, una quantitat de sucres de 50 g (el 10%) i de 25 g (el 5%). Una llauna de 330 ml d’una beguda ensucrada, per exemple, aporta uns 37 g de sucre de mitjana.
Un baix consum d'aliments processats, en especial de begudes ensucrades, brioixeria, galetes, cereals d'esmorzar, postres làcties ensucrades, batuts de llet i/o fruites ensucrats i, evidentment, de pastissos, gelats, llaminadures, etc. permet reduir molt la ingesta de sucres.
També és convenient minimitzar la quantitat de sucre que s'afegeix manualment, per exemple, als iogurts, al cafè, a les infusions, etc. Una reducció gradual de la quantitat de sucre que s'afegeix als aliments i begudes permet adaptar el paladar a gaudir dels gustos menys dolços.
Més enllà d'aquestes recomanacions, s'ha demostrat que mesures com l'aplicació d'impostos i taxes permeten reduir la ingesta d’aliments i begudes ensucrades. Per això, a Catalunya, davant l’elevat percentatge de persones amb excés de pes i el consum elevat de begudes ensucrades (sobretot en infants i joves i en classes socials més desfavorides) i l'entrada en vigor de la Llei 5/2017, del 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels impostos sobre begudes ensucrades envasades, es va crear un impost sobre aquest tipus de begudes. L’import d’aquest impost varia segons la quantitat de sucre afegida a les begudes:
- a) 0,10 euros per litre per a begudes amb un contingut de sucre d'entre 5 i 8 grams per 100 mil·lilitres.
- b) 0,15 euros per litre per a begudes amb un contingut de sucre superior a 8 grams per 100 mil·lilitres.