El Programa Cuidador Expert Catalunya® és una iniciativa del Departament de Salut per promoure, mitjançant l'intercanvi de coneixements i experiències, les habilitats i capacitats de les persones cuidadores de pacients amb malalties cròniques complexes, demències, trastorns mentals greus, dany cerebral o d’infants amb una malaltia crònica.
S'entén com a cuidadora experta aquella persona que té cura d’una altra amb una malaltia crònica i necessitats d’atenció complexa i que és capaç de responsabilitzar-se’n, tenir autocura, i adquirir habilitats que li ajudin a gestionar l’impacte físic, emocional i social del fet de cuidar, millorant així la seva qualitat de vida i la de la persona que cuida.
Destaquem
Contingut del programa
El Programa Cuidador Expert Catalunya® consta de 9 sessions d’una hora i trenta minuts de durada, al llarg d’uns dos mesos i mig. Les sessions inclouen una part teòrica i una altra de pràctica. Amb la finalitat de garantir una comunicació fluida i efectiva entre els participants del grup, el nombre de places de cada sessió és limitat.
Les sessions les condueix un cuidador expert, que viu en primera persona el fet de cuidar, la qual cosa el col·loca en una posició de privilegi per parlar a altres persones que estan vivint les mateixes experiències.
El cuidador expert es tria entre el grup de cuidadors de persones amb malalties cròniques i necessitat d’atenció complexa, i ha de complir criteris de voluntarietat, capacitat d’autocura i absència de discapacitats psicofísiques. Així mateix, es valoren les seves capacitats d’empatia, interès per ajudar, motivació i habilitats comunicatives.
Aquesta valoració es du a terme mitjançant una entrevista estructurada, seguida d’un qüestionari dissenyat per a la valoració de perfils personals, coneixements sobre el fet de cuidar, habilitats en el seu maneig i capacitat d’abordatge.
La formació inicial del cuidador expert la realitzen els professionals sanitaris del propi equip d’atenció primària (metge/ssa, infermer/a o treballador/a social), que durant les sessions passen a desenvolupar un paper d'observadors i poden actuar com a reconductors només en el cas que sigui necessari.
Procés d'avaluació
El procés d’avaluació del Programa Cuidador Expert Catalunya® consta de dues etapes:
- La primera es fa a l'inici de les sessions de grup i, també, a la seva finalització.
- La segona es fa als 6 i 12 mesos després d’acabar l’activitat del grup, a fi d’observar el manteniment dels avenços obtinguts tenint en compte que, després de la finalització de les sessions, no s’han fet noves intervencions de grup.
En ambdues etapes l’avaluació és quantitativa i qualitativa i es valoren els següents aspectes:
- Coneixements.
- Grau d’autocura.
- Percepció de qualitat de vida.
- Grau de sobrecàrrega de la persona cuidadora.
- Satisfacció dels participants en el grup.
- Utilització de serveis de la persona cuidadora i la persona cuidada.