Els vòmits són l’expulsió per la boca del contingut de l’aparell digestiu, que pot incloure aliments, suc gàstric i bilis. Es produeixen mitjançant contraccions involuntàries de la musculatura de la paret toràcica i abdominal i habitualment van precedits de nàusees, que són la sensació desagradable i imminent de vomitar.
Generalment solen millorar i desaparèixer al cap de 12-48 hores sense necessitat de seguir cap tractament, encara que és convenient compensar la pèrdua de líquids amb solucions de rehidratació oral.
Els vòmits no s’han de confondre amb la regurgitació, que és el retorn a la boca dels aliments parcialment mastegats i deglutits procedents de l’estómac sense contraccions abdominals forçades ni nàusees. La regurgitació és freqüent en els nadons i normalment està ocasionada perquè l’infant ha menjat molt ràpidament o ha empassat aire; es produeix mentre menja o poc després de fer-ho, i habitualment en el moment que eructa. També hi pot haver regurgitació en algunes malalties.
Els vòmits es poden produir en el decurs de certes malalties, com ara la gastroenteritis, que n’és la causa més freqüent. La migranya, el mareig per moviment (cinetosi), el vertigen i els vòmits associats a alguns trastorns psicològics en són altres exemples. En alguns casos poden indicar la presència de problemes de salut més greus.
Hi ha fàrmacs i substàncies, com l’alcohol, els analgèsics opiacis ─com la morfina─, el cànnabis (marihuana), i els fàrmacs utilitzats en quimioteràpia que també poden produir vòmits, així com algunes substàncies tòxiques existents en aliments i plantes.
També poden aparèixer en situacions determinades com, per exemple, durant l’embaràs.
L’objectiu del tractament és controlar els vòmits i prevenir les complicacions que en poden derivar, com ara la deshidratació.
Si teniu vòmits, podeu seguir les recomanacions següents:
- Eviteu forçar la ingesta fins que no noteu una millora en relació amb els vòmits i les nàusees.
- En el cas dels infants, convé iniciar convé iniciar la rehidratació després de 20-30 minuts, amb petites quantitats de sèrum oral (per exemple, una cullerada cada 5-10 minuts). En les persones adultes el temps d’espera es pot allargar. Les begudes carbonatades, les isotòniques (Aquarius®) i els sucs de fruita no són recomanables.
- Quan tolereu bé els líquids, en podeu augmentar la freqüència de la ingesta progressivament fins a prendre sòlids en petites quantitats, preferiblement aliments suaus, sense greixos i sucres, i amb coccions com la planxa, el vapor o el forn.
- Eviteu els estímuls que poden generar més vòmits, com ara les olors desagradables.
En alguns casos els vòmits poden requerir tractament amb un tipus de medicaments anomenats “antiemètics”. El professional de medicina és qui ha de valorar si cal prendre’n en funció de la causa que origina els vòmits.
Els vòmits propis de l’embaràs es poden controlar amb mesures com ara menjar poc i sovint, preferentment aliments rics en proteïnes i carbohidrats, i baixos en greix, i no consumir aliments picants i especiats. Cal evitar els factors que poden desencadenar-los, com algunes condicions ambientals (mala ventilació, calor, humitat, sorolls, etc.) i determinades activitats (fer exercici intens, conduir, etc.). Això pot ajudar a prevenir-los.
Si esteu seguint un tractament farmacològic i vomiteu després de prendre el medicament, no doneu per fet que n’heu de prendre una altra dosi automàticament. Pregunteu què heu de fer al vostre professional de sanitari de referència.
Quan cal consultar el professional de medicina?
L’heu de consultar:
- Si la persona afectada és un infant menor de 3 mesos i ha vomitat 2 o més preses.
- Si els vòmits:
- contenen sang o semblen pòsits de cafè.
- persisteixen durant hores i no tolereu sòlids ni líquids.
- van acompanyats d’algun dels símptomes següents:
- febre alta
- dolor abdominal intens
- mal de cap
- rigidesa de coll
- apareixen després d’un traumatisme cranioencefàlic.
- Si teniu l’abdomen inflat i dur.
La millor manera de prevenir algunes de les infeccions que poden causar vòmits és mantenir uns bons hàbits d’higiene. Cal que us netegeu sovint les mans amb aigua i sabó, especialment després d’anar al lavabo i abans de preparar i consumir aliments.
En cas que una persona amb qui conviviu tingui vòmits, assegureu-vos de desinfectar el lavabo i qualsevol altre lloc o superfície que es pugui haver contaminat amb els vòmits. També és recomanable que guardeu en una bossa tancada la roba que s’hagi pogut embrutar amb vòmits i la renteu a la rentadora amb aigua calenta i sabó.
Per evitar la transmissió alimentària, cal seguir les normes d’higiene, conservació i preparació dels aliments.
Els medicaments antiemètics poden estar indicats per prevenir les nàusees i els vòmits en aquelles persones que pateixen cinetosi o mareig del viatger. Si és el vostre cas, consulteu el vostre professional sanitari de referència.