- Qui es pot vacunar contra la verola del mico?
- Com puc demanar dia i hora per a la vacuna contra la verola del mico?
- On em puc vacunar contra la verola del mico?
- Quina vacuna s’administra?
- La vacuna que s’administra contra la verola i la verola del mico és la mateixa?
- Com s’administra la vacuna?
- La vacuna em protegeix contra la verola del mico?
- M’he vacunat contra la verola del mico. Estic ja protegit contra la malaltia?
- És segura la vacuna contra la verola el mico?
- Qui no pot rebre aquesta vacuna?
- Quantes dosis són necessàries per finalitzar la pauta de vacunació?
- He tingut contacte estret amb un cas positiu de verola del mico. Em puc vacunar?
Qui es pot vacunar contra la verola del mico?
Els criteris per a la vacunació per fer front a la verola del mico són:
- Tenir més de 18 anys.
- Tenir relacions sexuals d’alt risc (múltiples parelles sexuals, consum de drogues durant les relacions sexuals, infeccions de transmissió sexual habituals...) incloses dins de les indicacions profilaxis preexposició al VIH (PrEP) o infecció per VIH en seguiment de consultes hospitalàries.
- No haver passat la malaltia.
- No tenir administrada cap vacuna de la verola amb anterioritat.
- No haver estat contacte estret d’un cas positiu en els deu dies previs.; si has estat contacte estret, contacta amb el teu professional sanitari.
- No presentar cap simptomatologia en el moment de la vacunació; si en presentes simptomatologia, contacta amb el teu professional sanitari.
En el moment de la vacunació, el professional sanitari que t'hagi d'administrar la vacuna comprovarà que compleixes els criteris mencionats anteriorment. En cas que no els compleixis, no es procedirà a la vacunació.
Informació relacionada
Com puc demanar dia i hora per a la vacuna contra la verola del mico?
- A citasalut.gencat.cat, a l'apartat Cites i consultes - Vacunació.
- Per demanar dia i hora a unitats arreu de Catalunya que no siguin de Barcelona envia un correu a infovacunacio@gencat.cat.
On em puc vacunar contra la verola del mico?
- Punt de vacunació CAP Casernes. Carrer de Fernando Pessoa, 47-51. Barcelona.
Cal demanar dia i hora al telèfon 674816357 (l'horari per demanar cita és de dilluns i divendres de 15 a 20 hores o dimarts, dijous i dissabte de 9 a 14 hores).
- Punt de Vacunació Checkpoint Barcelona. Carrer Compte Borrell, 164-166. Barcelona.
Cal demanar dia i hora al telèfon 933 182 056 (l'horari del centre és de dilluns a dijous de 8 a 20 hores i els divendres de 8 a 19 hores).
- Per demanar dia i hora a altres unitats arreu de Catalunya que ofereixen la vacunació contra la verola del mico contacta infovacunacio@gencat.cat.
Quina vacuna s’administra?
Per a la prevenció de la verola del mico, actualment es disposa de dues vacunes del mateix laboratori (mateixa vacuna però algunes diferències per la fitxa tècnica aprovada per diferents agències reguladores): Jynneos® i Imvanex®
La pauta de vacunació consta de dues dosis. És molt important finalitzar la pauta de vacunació amb la segona dosi per arribar a la màxima protecció possible enfront de la malaltia.
La vacuna que s’administra contra la verola i la verola del mico és la mateixa?
Sí; els dos virus que causen la verola i la verola del mico són genèticament similars, per la qual cosa la mateixa vacuna es pot utilitzar per prevenir aquestes dues malalties.
Com s’administra la vacuna?
La vacuna es pot administrar per dues vies:
- Per via subcutània, en la zona superior i externa del braç. La dosi d’administració és de 0,5 ml.
- Per via intradèrmica, en la part interna de l’avantbraç. La dosi d’administració és de 0,1 ml.
La vacuna em protegeix contra la verola del mico?
Cap vacuna és efectiva al 100%, però després de dues dosis, les persones desenvolupen suficients anticossos per protegir-se contra la malaltia i impedir que es desenvolupi de manera greu o molt reu.
És molt important finalitzar el procés de vacunació amb dues dosis per arribar a la màxima protecció possible contra la verola del mico.
M’he vacunat contra la verola del mico. Estic ja protegit contra la malaltia?
La informació disponible mostra que es dona una protecció adequada a partir dels 14 dies de la primera dosi de la vacuna. Això no obstant, per arribar a la màxima protecció possible cal que et vacunis amb una segona dosi.
És segura la vacuna contra la verola el mico?
Tal com ocorre amb molts medicaments, la vacuna contra la verola del mico pot provocar algunes reaccions adverses lleus o molt lleus. Les més freqüents són dolor lleu, picor i envermelliment a la zona de la injecció. Algunes persones, molt poques, també desenvolupen dolor de cap i muscular, cansament, calfreds i nàusees.
L’administració de la vacuna per via intradèrmica pot desenvolupar més reaccions locals com dolor i envermelliment o decoloració de la zona de la injecció, que poden durar algunes setmanes. En qualsevol cas, aquests símptomes són lleus i reversibles.
Qui no pot rebre aquesta vacuna?
Les persones al·lèrgiques o que han patit prèviament alguna reacció al·lèrgica a algun principi actiu de la vacuna (proteïnes de pollastre, benzonasa, gentamicina o ciprofloxacino) no l’han de rebre. En qualsevol cas, exposa les teves al·lèrgies al professional sanitari que t’administri la vacuna abans que ho faci.
Quantes dosis són necessàries per finalitzar la pauta de vacunació?
La pauta de vacunació preexposició, en cas que no hagis tingut contacte estret amb un cas positiu de verola del mico, consta de dues dosis. Si ja t’has vacunat fa anys de la vacuna contra la verola, es pot valorar no administrar-te una segona dosi.
És molt important finalitzar la pauta de vacunació amb la segona dosi per arribar a la màxima protecció possible enfront de la malaltia.
He tingut contacte estret amb un cas positiu de verola del mico. Em puc vacunar?
Si has tingut contacte estret amb un cas positiu de verola del mico, contacta amb un professional sanitari al més aviat possible per iniciar la vacunació com abans millor.
L’administració de la vacuna en les persones que hagin tingut contacte estret amb un cas positiu de verola del mico entre els 4 i els 14 dies després de l’exposició podria no prevenir la malaltia però sí reduir-ne la gravetat i la simptomatologia.