Les persones que es poden vacunar són les que compleixen 65 anys o 80 anys.
La vacunació sistemàtica es va iniciar l’any 2022 amb les persones nascudes l’any 1957 i 1942, i en els anys successius s’han anat incorporant les persones que progressivament compleixen 65 i 80 anys. Les persones nascudes en les cohorts incloses que no han rebut la vacuna, cal que consultin amb el seu professional sanitari de referència per rebre-la.
La vacunació també es recomana a les persones de 90 o més anys i a persones amb determinades condicions de risc.
Les persones de 18 anys o més que estan en les situacions següents poden rebre la vacuna HZr:
- Persones de 90 anys o més.
- Persones que han patit herpes de repetició (mínim 2 episodis).
- Pacients que han rebut un un trasplantament de medul·la òssia.
- Pacients que han rebut un trasplantament d’òrgan sòlid (ronyó, pàncrees, fetge, cor, pulmó i intestí) i en llista d’espera.
- Persones que reben tractament amb medicaments que poden debilitar el sistema immunitari.
- Persones amb infecció pel VIH estables amb el tractament antiretroviral durant almenys un any.
- Persones amb malalties de la sang malignes.
- Pacients amb tumors sòlids (com els carcinomes, els limfomes o els sarcomes) sotmesos a tractament amb quimioteràpia.
La vacuna que s’administrarà és Shingrix®. És una vacuna inactivada que conté un antigen del virus de la varicel·la-zòster (VVZ).
La pauta de vacunació és de dues dosis per via intramuscular amb un interval mínim de dos mesos entre les dues dosis.
No. La resposta immunitària observada en els assajos clínics després de la vacunació és potent i dura fins a 10 anys.
Les persones que no han patit la varicel·la i formen part dels grups de risc per rebre la vacuna poden vacunar-se amb la vacuna Shingrix®.
Les persones que no han patit la varicel·la i formen part dels grups de risc per rebre la vacuna poden vacunar-se amb la vacuna Shingrix®.
Sí, en cas d’haver rebut la vacuna contra la varicel·la cal esperar un mínim de 8 setmanes per rebre la vacuna Shingrix®.
Les persones que per edat els toca rebre la vacuna per vacunació sistemàtica segurament hauran patit la varicel·la, segons les dades de les enquestes de seroprevalença. Per aquest motiu, podran rebre la vacuna.
Sí. Les persones que han patit un herpes zòster i formen part dels grups de risc han de rebre la vacuna un cop ja hagin passat la fase aguda de la malaltia i els símptomes hagin minvat. En el cas de les persones sanes cal esperar com a mínim 1 any, que és el temps que dura la immunitat generada per la malaltia.
La vacuna està contraindicada en cas d’hipersensibilitat al principi actiu, a algun dels excipients o a una dosi anterior d’aquesta vacuna.
La vacunació s’ha de posposar només en cas de malaltia febril aguda greu o infecció aguda. En cas de patir una infecció lleu i/o febre de baixa intensitat no cal posposar la vacunació.
Sí. Es recomana que les persones que van rebre la vacuna Zostavax® es vacunin amb Shingrix® al cap de 5 anys, tot i que Shingrix® es pot administrar al cap de 2 mesos.
Sí. Les vacunes, com a qualsevol fàrmac, poden produir reaccions adverses.
Les persones que reben Shingrix® poden experimentar dolor en el lloc de punció de forma intensa. La vacuna també pot produir dolor muscular, fatiga, mal de cap, febre, calfreds i símptomes gastrointestinals, que poden dificultar les activitats bàsiques de la vida diària.
La freqüència d’aparició de reaccions locals no és més elevada en la segona dosi.
Shingrix® es pot administrar juntament amb altres vacunes indicades per a la població adulta com, per exemple, la vacuna contra la grip estacional no adjuvada, la vacuna contra la malaltia per penumococ i la vacuna contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina per a persones adultes (vacuna dTpa).
En aquests moments no es disposa d’altres dades de seguretat pel que fa a la coadministració i es recomana un interval mínim de 7 dies amb altres vacunes.