Actualment, es vacunen els nois i les noies als 11-12 anys a 6è de primària. Fins el curs 2022-2023 la vacunació sistemàtica només es feia en noies.
També es poden vacunar les persones que formin part dels grups de risc vigents.
Per a més informació es pot consultar el Manual de vacunacions disponible a:
https://salutpublica.gencat.cat/ca/ambits/promocio_salut/vacunacions/Manual-de-vacunacions/
A Catalunya, des del curs escolar 2017-2018, s’utilitza la vacuna nonavalent, que protegeix contra 9 tipus de VPH dels 200 existents.
La vacuna s’administra per via intramuscular i la pauta depèn de l’edat de la persona i de l’existència de condicions de risc (immunosupressió i altres condicions).
La pauta en menors de 26 anys consta d’una única dosi, excepte en casos d’immunosupressió. Aquest canvi de pauta és vigent des d’agost de 2024.
La vacuna nonavalent protegeix contra la infecció per 9 tipus de virus del papil·loma humà (VPH), que representen el 90% de protecció contra el càncer de coll uterí i el 90% de les berrugues anogenitals.
Amb les dades de resposta immunitària observada en els assajos clínics després de la vacunació i seguiment, de moment no s’ha establert la necessitat d’administrar dosis de record.
La vacuna està contraindicada en el cas hipersensibilitat al principi actiu o a algun dels components.
La vacunació s’ha de posposar només en el cas de malaltia febril aguda greu o infecció aguda.
Sí. La vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH) ha mostrat un bon perfil de seguretat en els assaigs clínics. Les reaccions més freqüents es localitzen al punt d’injecció i inclouen vermellor de la pell, dolor i inflamació. També pot aparèixer mal de cap i febre. En general, aquestes reaccions són d’intensitat lleu o moderada i de curta durada.
Sí. La vacuna es pot administrar conjuntament amb altres vacunes, com per exemple, les vacunes contra l’hepatitis A, la dTpa, la varicel·la o el meningococ ACWY.