La prevenció específica dels trastorns del comportament alimentari consisteix a:
Destaquem
Recomanacions per a famílies amb infants de 0 a 12 anys per prevenir els trastorns de la conducta alimentària
Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT)
Programa "Salut i escola" (Obre en una nova finestra)
Aquest programa, impulsat pel Departament d'Educació i el Departament de Salut, té com a objectiu potenciar la coordinació dels centres docents, els serveis educatius i els serveis sanitaris en accions de promoció de la salut i d'atenció a l'alumnat.
Fundació Imatge i Autoestima (Obre en una nova finestra)
Programa psicoeducatiu de prevenció dels trastorns de la conducta alimentària. Es duu a terme principalment entre la població adolescent i jove ja que s’ha descrit com el col·lectiu de major risc de patir aquestes malalties. Aposta per una prevenció inespecífica (abordant aquells factors que poden fer més resistents el noi i la noia a patir aquestes malalties) i integral (a través també de la família i dels educadors i educadores). Després de cada intervenció preventiva amb un grup de 30 nois i noies solen consultar una mitjana d'1,5 de casos en risc.
Fundació ITA (FITA) (Obre en una nova finestra)
FITA col·labora amb la Fundació la Caixa en el Programa Incorpora, amb l'objectiu d'inserció laboral com a eina de prevenció. També desenvolupa accions de prevenció i sensibilització dels TCA per mitjà d'accions de divulgació i sensibilització, d'accions de prevenció per a la població adolescent d'escoles i instituts de secundària sobre factors de protecció, i d'accions de prevenció per a pares i mares a escoles i instituts de secundària.
Moltes vegades els pares i mares, per qüestions culturals i per adhesió dels mitjans de comunicació i els estereotips de bellesa, no paren suficient atenció en aquests comportaments i els consideren normals en l’adolescència. Sovint els atribueixen a l’efecte d’alguna moda passatgera que acabarà per oblidar-se, sense esdevenir un problema real. Per això convé conèixer i estar atent a l'aparició dels signes d'alarma.
Publicacions per a l'alimentació saludable d'infants i joves (Obre en una nova finestra)
Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT)
Els professionals d’atenció primària tenen un paper clau en la detecció precoç dels TCA. Les característiques d’accessibilitat, i el contacte directe i continuat amb les famílies fan de les consultes sanitàries un context idoni per identificar comportaments de risc.
Per la seva naturalesa, quan els casos de TCA arriben a la consulta d’un metge o metgessa d’atenció primària solen emmascarar-se amb altres tipus de símptomes. Són habituals les consultes per problemes psicològics, ginecològics o gastrointestinals que encobreixen una anorèxia o bulímia nervioses.
La detecció de comportaments de risc o de casos de poca evolució és de gran importància de cara al desenvolupament de la malaltia. El professional d’atenció primària haurà de tenir les eines suficients per fer-la i saber donar un recolzament específic afavorint la no aparició del problema alimentari. També ha de ser capaç de derivar la persona a una unitat especialitzada en cas de sospitar la presència d’un trastorn de la conducta alimentària.
El paper actiu que han de tenir els professionals dels centres educatius no solament se centra en mantenir una actitud vigilant enfront l’aparició d’aquest tipus de conductes. També han de vetllar pel correcte desenvolupament psicoafectiu dels alumnes, prevenint l’aparició d’aquests comportaments potencialment perillosos mitjançant eines que fomentin una bona salut mental i que permetin als alumnes desenvolupar factors protectors, com una autoestima positiva o una actitud crítica enfront dels estereotips de bellesa. Per tal d'afavorir la creació d’aquestes actituds protectores els professionals han de:
Els mitjans de comunicació i la publicitat esdevenen un factor sociocultural de risc de patir trastorns de la conducta alimentària. La difusió mediàtica del model corporal prim com a sinònim de bellesa i èxit té impacte directe sobre la percepció que les persones tenen del seu propi cos i genera una gran insatisfacció amb la pròpia imatge. D'altra banda, el llançament de missatges que indueixen l'aprimament, com ara la promoció de productes amb resultats miraculosos o baixos en calories, fomenten conductes poc saludables per controlar el pes sense percebre el risc que això pot tenir sobre la salut.
La difusió de determinats continguts pot ajudar a generar actituds i conductes saludables de la població. Per contra, un tractament incorrecte pot afavorir l’aparició d’aquestes malalties.