El suïcidi representa un greu problema de salut pública amb un gran impacte en l’entorn personal, familiar i social. A més, provoca impacte físic, psicològic, emocional i social a les persones i famílies afectades, així com també a la comunitat en el seu conjunt.
Els joves universitaris són una població sotmesa a un estrès específic, degut a què es troben en un moment de transició entre l'adolescència i l’edat adulta. Aquesta fase de canvi, a més, coincideix amb un període de decisions, pressió acadèmica, canvi d'entorn i factors de riscs transversals a altres etapes com ara l'assetjament o el ciberassetjament.
No obstant, l'entorn educatiu també pot ser un espai on es poden donar factors protectors en què l'establiment de relacions entre companys i altres persones adultes en l'entorn acadèmic universitari permet crear llaços de connexió amb la comunitat. Per tant, els centres universitaris també poden ser bons observatoris per detectar i prevenir el malestar emocional en relació amb la conducta suïcida.
Destaquem
-
Guia per a l'abordatge de la conducta suïcida en l'àmbit universitari
(Obre en una nova finestra)
La publicació, elaborada pels departaments de Salut i de Recerca i Universitats, juntament amb les universitats catalanes, aporta orientacions sobre pautes i eines bàsiques per a la prevenció i l’abordatge del risc de suïcidi, així com davant la conducta suïcida en l’àmbit universitari. També recull definicions bàsiques sobre la conducta suïcida, els factors de risc associats i els elements de protecció, entre d’altres.
Referents de salut mental a les universitats
Aquí trobaràs la relació de referents de salut mental de les 12 universitats catalanes, amb informació de contacte per si vols adreçar-los una consulta, posar-los en coneixement d’un cas de potencial de conducta suïcida o demanar-hi ajut.