Saber si esteu infectades us pot ajudar a prendre decisions importants
Si penseu tenir fills o ja esteu embarassades, us convé saber si esteu infectada pel VIH.
- La dona infectada té un 20% de probabilitats de transmetre el virus al seu fill: durant l'embaràs, el part o la lactància feu-vos una anàlisi de sang.
- Podeu saber si esteu infectades amb una anàlisi de sang senzilla. Demaneu consell al vostre ginecòleg sobre la realització d'aquesta anàlisi.
- Aquesta anàlisi només es pot fer amb el vostre consentiment. Sempre us han d'informar del resultat de manera confidencial.
- Un resultat positiu confirmat vol dir que sou seropositiva, esteu infectades pel VIH.
Si no sou seropositives
Protegiu-vos del VIH!
- Procureu mantenir relacions sexuals sempre amb la mateixa persona, si cap dels dos no esteu infectats. Si no és així i no esteu segures que vosaltres o les persones amb les quals teniu relacions estigueu infectades:
- Parleu-ne i decidiu com tenir relacions sexuals segures.
- Utilitzeu sempre preservatiu en totes les relacions amb penetració. Us protegiran del VIH i d'altres malalties de transmissió sexual.
- Les relacions sexuals sense penetració no tenen risc de transmissió del VIH.
- Eviteu el consum de drogues. Si esteu embarassades i consumiu drogues, demaneu ajut a persones especialitzades, informeu-vos sobre els programes de metadona o utilitzeu sempre xeringues noves. Infectar-vos depèn sobretot de vosaltres.
- Totes les dones han d'estar informades sobre el VIH. Una dona infectada embarassada pot transmetre el VIH al seu fill o filla. Si heu practicat conductes amb les quals creieu que podeu haver-vos infectat, cal que us facin una anàlisi del VIH. Si sou seropositives, el risc de transmissió al vostre fill pot disminuir amb una actuació a temps del ginecòleg o el pediatre.
Si sou seropositives
- Les decisions sobre la maternitat són difícils de prendre. No retardeu una decisió que només vosaltres podeu prendre.
- L'atenció sanitària regular des de l'inici de l'embaràs és molt important.
- El tractament amb medicaments antiretrovirals pot disminuir el risc de transmissió al vostre fill. Demaneu consell al vostre ginecòleg.
- Si ja esteu embarassades heu de saber que teniu la possibilitat de continuar l'embaràs o interrompre'l legalment.
- La llet materna pot transmetre el virus de la sida. No alleteu el vostre fill. Pregunteu al vostre pediatre sobre el Programa DIDA (vegeu l'apartat següent).
- El vostre fill, en néixer, tindrà resultats positius en l'anàlisi de la sida encara que no estigui infectat. Demaneu consell al pediatre per saber si està infectat i per fer el tractament més adequat.
Programa DIDA
El Programa DIDA facilita de manera totalment gratuïta la llet necessària per a l'alletament artificial dels nadons fills de dones seropositives, durant el seu primer any de vida.
L'objectiu general del programa és fomentar el compliment, per part de les mares, de les recomanacions que fan les institucions sanitàries internacionals sobre la conveniència de la lactància amb llet infantil dels fills de les dones seropositives, per evitar la transmissió vertical de la infecció per VIH.
Hi participen 27 hospitals de tot Catalunya, en els quals es fa el seguiment clinicoepidemiològic de la majoria dels infants fills de dones seropositives:
- Hospital Arnau de Vilanova (Lleida)
- Hospital Joan XXIII (Tarragona)
- Hospital de Sant Joan (Reus)
- Hospital Verge de la Cinta (Tortosa)
- Hospital de Figueres (Figueres)
- Hospital Josep Trueta (Girona)
- Hospital de Santa Caterina (Girona)
- Hospital de Palamós (Palamós)
- Hospital de Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat)
- Hospital Germans Trias i Pujol (Badalona)
- Hospital Sant Jaume (Calella)
- Hospital de Puigcerdà (Puigcerdà)
- Hospital Sant Jaume d'Olot
- Hospital de Sant Pau i Santa Tecla (Tarragona)
- Fundació Sanitària d'Igualada
- Consorci Sanitari de Mataró (Mataró)
- Hospital General de Granollers (Granollers)
- Hospital General de Manresa (Manresa)
- Consorci Hospitalari Parc Taulí (Sabadell)
- Hospital Mútua de Terrassa (Terrassa)
- Consorci Sanitari de Terrassa (Terrassa)
- Hospital General de Vic (Vic)
- Hospital del Mar
- Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
- Hospital Maternoinfantil de la Vall d'Hebron
- Hospital Comarcal de la Selva (Blanes)
- Hospital Casa de la Maternitat
Prescripció de la llet: la fa el pediatre que visita l'infant i es tracta d'una recepta interna amb la qual la mare pot recollir la llet en el lloc que l'hospital té habilitat amb aquesta finalitat.
Tipus de llet: a les famílies dels nadons se'ls dona llet en pols en envasos de 800 grams de capacitat. Es recomana donar llet d'inici (tipus 1) durant els primers sis mesos i llet de continuació (tipus 2) durant el segon semestre de vida.
El pediatre, d'acord amb les característiques del nadó, pot començar a prescriure llet de continuació abans dels sis mesos d'edat o bé continuar el subministrament de llet d'inici durant més temps.