Si una persona sospita que, després d’una pràctica de risc, pot haver-se infectat, cal que es faci una prova de detecció del VIH. És important respectar el període finestra, només així, si el resultat és negatiu, voldrà dir que no es pateix la infecció. Si és positiu, no vol dir que la persona estigui malalta de sida, però indica que està infectada pel VIH, i que pot ser transmissora del virus.
A continuació, trobareu més informació en relació a la prova de detecció del VIH.
La prova de detecció del VIH és una anàlisi de sang o de fluid oral que detecta la presència d’anticossos, de l'antigen p-24 o l'ARN del virus del VIH dins de l’organisme.
Qualsevol persona, home o dona, pot estar infectada pel VIH si s'ha exposat al virus mitjançant les relacions sexuals o la sang. És recomanable que es facin la prova del VIH/sida les persones que es trobin en alguna de les situacions següents:
- Els homes i les dones que han tingut relacions sexuals amb penetració sense preservatiu amb una o diverses parelles de les quals desconeixien si estaven infectades o no.
- Les persones que han compartit el material utilitzat per injectar-se drogues.
- Les dones embarassades o les que pensin tenir un fill.
- Les persones que han tingut alguna infecció de transmissió sexual.
- Les parelles estables que volen deixar d'utilitzar el preservatiu en les seves relacions sexuals.
La prova sempre és voluntària i confidencial i cal valorar prèviament la idoneïtat de la seva realització i les implicacions del seu resultat.
El professional prendrà una mostra de sang o una mostra de fluid oral i el temps de lliurament dels resultats pot variar en funció del tipus de prova utilitzada (des d’uns minuts fins a una setmana).
Si el resultat és positiu, un tractament precoç permetrà un millor pronòstic en l’evolució de la infecció i alhora permetrà prendre mesures per evitar la transmissió a d’altres.
El període finestra és el terme utilitzat per descriure el període de temps entre el moment en què es produeix la infecció pel VIH i el moment en què les proves utilitzades poden detectar-la. Com que hi ha diferents tipus de proves per a la detecció del VIH que tenen períodes finestra diferents, cal fer-se la prova en el moment adequat per aconseguir un resultat fiable.
Si una persona s'infecta amb el VIH, la transmissió del VIH a altres és possible durant el període finestra.
Hi ha diferents tipus de proves que s'utilitzen per esbrinar si una persona està infectada pel VIH, les més utilitzades són: la prova de detecció d'anticossos contra el VIH, la prova d'antigen p24 i les proves ràpides. Aquestes proves s'utilitzen a vegades en combinació.
Test VIH | Què detecta? | Període finestra |
---|---|---|
Anticossos (laboratori) |
Anticossos VIH |
Tres mesos |
Antigen p24 (laboratori) |
Proteïna viral p24 |
Un mes |
Quarta generació (laboratori) |
Anticossos VIH i proteïna viral p24 |
45 dies |
Test ràpid |
Anticossos VIH |
Tres mesos |
Proves de detecció d’anticossos
Són proves de tercera generació. La prova d’anticossos o d'ELISA era fins fa poc la més utilitzada com a primera prova de detecció d'anticossos contra el VIH.
Quan una persona s'infecta amb el VIH, el seu cos respon produint proteïnes especials per combatre la infecció anomenades anticossos. Una prova de detecció d'anticossos contra el VIH busca aquests anticossos en sang. Si es detecten anticossos significa que la persona s'ha infectat amb el VIH. La majoria de les persones desenvolupen anticossos del VIH perceptibles entre 6 i 12 setmanes des de la infecció.
El període finestra recomanat per a una prova de detecció d'anticossos contra el VIH és de tres mesos des de l'exposició al VIH.
Les proves d’anticossos són extremadament fiables i molt sensibles, ja que detecten nivells molt baixos d'anticossos del VIH. Tot i així les proves positives al test d’anticossos es confirmen amb una altra prova de laboratori.
Prova d'antigen p24
El virus té diferents antígens que provoquen la producció d'anticossos. L'antigen del VIH que més habitualment provoca aquesta resposta és la proteïna p24.
L’antigen p24 es genera pocs dies després des del moment de la infecció pel VIH, cap als 12 dies es pot detectar en sang però passat un mes des de la infecció esdevé indetectable. El període finestra s’estableix en 30 dies.
Proves de 4a generació
Algunes de les proves de detecció del VIH més modernes combinen proves d'antigen de p24 amb proves d’anticossos estàndards per reduir el període finestra, s’anomenen proves de 4a generació.
Les proves de quarta generació són la recomanació principal pel testatge del VIH. El període finestra per a una prova de quarta generació és de 45 dies.
Proves ràpides de detecció del VIH
La prova ràpida de detecció del VIH és un immunoassaig que utilitza fluids de sang o fluids orals per obtenir resultats en 20 minuts. Es basen en la mateixa tecnologia que les proves descrites anteriorment, però són més fàcils d'utilitzar i no exigeixen instal·lacions de laboratori o alta preparació tècnica.
Actualment, existeix una prova ràpida de 4a generació, és a dir, que detecta tant els anticossos com l’antigen p24 al igual que les equivalents de laboratori, però la seva sensibilitat i especificitat pel que fa a la detecció de l’antigen p24 no és suficient per assumir el mateix període finestra que tenen les proves de laboratori equivalents. És per tot això que el període finestra continua sent de tres mesos després de l'exposició al VIH.
Es pot sol·licitar la prova de manera confidencial, voluntària i gratuïta a:
- Metge/essa del vostre centre d'atenció primària (CAP).
- Centre de prevenció i control de les infeccions de transmissió sexual:
- Barcelona – Unitat d’ITS Vall d’Hebron – Drassanes: 93 441 46 12
- Entitats comunitàries que treballen en la prevenció del VIH:
- Barcelona:
- Actuavallès*: 93 727 19 00 - Servei adreçat a tothom. Sabadell, Terrassa, Granollers i Manresa
- Àmbit Prevenció*- Servei adreçat a treballadors/ores sexuals, les seves parelles i clients: 93 317 70 59 - Servei adreçat a usuaris/àries de drogues i les seves parelles: 93 412 63 24
- CAS-ARD (Creu Roja)*: cas@creuroja.org/ 93 318 17 96 - Servei adreçat a persones drogodependents en situació d'exclusió social
- Centre Jove d'Atenció a les Sexualitats*: 93 415 10 00 - Servei adreçat a adolescents i joves fins als 25 anys
- Colors Sitges Link*: 93 811 11 66 - Servei adreçat a homes que fan sexe amb altres homes. Sitges
- Gais Positius*: 93 298 06 42 - Servei adreçat a homes que fan sexe amb altres homes
- Projectes dels noms - BCN Checkpoint*: 93 318 20 56 - Servei adreçat a homes que fan sexe amb altres homes
- Stop Sida*: 93 452 24 35 - Servei adreçat a gais, lesbianes, persones bisexuals i transsexuals
- Girona:
- Associació Comunitària Anti Sida Girona*: acasgi@acasgirona.org/ 972 21 92 82 - Servei adreçat a tothom
- Lleida:
- Associació Antisida Lleida: 973 26 11 11 - Servei adreçat a tothom
- Tarragona:
- Associació Comunitària de Salut Sexual del Camp de Tarragona*: sstarragona@gmail.com/ 622 02 02 97 - Servei adreçat a tothom.
- Creu Roja Tarragona*: tarragona@cruzroja.es/ 977 24 47 69 - Servei adreçat a tothom
- Mediterrània LGTBI: mediterranialgtbi@gmail.com/ 644 01 31 53 - Servei adreçat a gais, lesbianes, persones bisexuals, transsexuals i intersexuals. Alcanar
- Altres centres:
- Punt d'Informació de Salut. Servei Salut*: puntsalutjove@l-h.cat- Ajuntament de l'Hospitalet: 93 403 69 12
- Hospital de Mataró: 678 78 36 38
- Barcelona:
També es pot sol·licitar la prova de manera confidencial i voluntària a:
- Farmàcies acreditades*:
- Diverses farmàcies de Catalunya estan acreditades per realitzar el test ràpid de detecció de la infecció pel VIH. S’ofereix a la ciutadania la possibilitat de fer-se la prova de detecció ràpida del VIH, de manera confidencial i saber-ne el resultat en 20 minuts.
- Tots els farmacèutics participants han rebut formació específica tant per a la realització de la prova com per a la comunicació de resultats, i estan connectats amb els centres hospitalaris referents. Les oficines de farmàcia acreditades estan identificades amb aquest distintiu.
- Per informar-vos de les farmàcies on es realitza la prova podeu trucar a:
- Telèfon d’informació sobre la Sida: 900 212 222
- Salut Respon: 061
- O bé consultar els enllaços següents:
*Centres que realitzen la prova ràpida de detecció del VIH
L'Autotest del VIH a casa
Es pot realitzar la prova de detecció del VIH a casa, mitjançant un autotest.
L’autotest per a la detecció de la infecció pel VIH permet a la persona interessada i sense intervenció d’altres, la detecció d’anticossos anti VIH-1 i anti VIH-2 a partir d’una gota de sang o d’una mostra de fluid oral.
- Es pot comprar a les farmàcies i als webs de les mateixes farmàcies que lliurement vulguin comercialitzar-ho.
- El contingut del kit és d’un sol ús.
- El resultat es pot llegir en 30 minuts.
Tot i això, cal recordar que l’autotest és una eina més en la resposta enfront del VIH i que, com fins ara, es pot continuar sol·licitant la prova convencional al metge o la metgessa de capçalera del CAP o també la prova ràpida a les entitats comunitàries i a les oficines de farmàcia acreditades.
Què més cal saber sobre l’autotest?
- La seva fiabilitat és molt alta però no del 100%. En cas d’un resultat reactiu cal confirmar-lo amb una prova convencional.
- S’ha de fer després que hagin passat 3 mesos (període finestra) des de l’última pràctica de risc per tal d’evitar falsos negatius.
- Per dubtes relacionats amb el procediment a seguir en la realització d’aquesta prova, podeu trucar al telèfon d’informació del fabricant de l’autotest que apareix en el prospecte.
Per resoldre dubtes generals relacionats amb el VIH, període finestra, indicació de la prova, on realitzar la confirmació d’un resultat reactiu o altres qüestions, podeu trucar al 061 Salut Respon o al telèfon d’informació de la sida 900 212 222.