
Qualsevol persona que estigui ingressada en un hospital o hagi de passar per un procés hospitalari pot tenir risc d’infecció relacionada amb l’atenció sanitària. La majoria d’aquestes infeccions solen ser fàcils de curar, però de vegades poden ser greus, repercutir en la malaltia dels pacients i fer que la seva recuperació sigui més lenta o complicada.
Les infeccions hospitalàries més comunes són les infeccions del tracte urinari, la pneumònia i les infeccions de les ferides quirúrgiques. El tractament inclou l’administració d’antibiòtics específics fins a la desaparició.
Les infeccions relacionades amb l’atenció sanitària es poden contraure per diverses raons que no sempre es poden prevenir. Una d’elles és l’estat dèbil i convalescent dels pacients durant la seva estada al centre assistencial o a l’hospital. Solen afectar infants i persones grans, persones amb malalties cròniques (com la diabetis), persones amb ingressos de llarga durada o persones amb les defenses baixes (per exemple, qui rep tractament de quimioteràpia).
Altres raons per les quals es produeixen les infeccions hospitalàries poden ser pel tipus de cirurgia, un mal seguiment dels protocols de prevenció per part del personal o dels pacients, la presència de procediments invasius (per exemple, els degotadors intravenosos i els catèters urinaris), la llarga durada de l’estada hospitalària o una estada a l’hospital en una zona d’alt risc, per exemple, unitats de cures intensives (UCI).
En la majoria dels casos, els pacients i el personal de l’hospital poden reduir el risc de contraure aquets tipus d’infeccions amb mesures molt senzilles.
Destaquem
- Consells adreçats a pacients per reduir el risc d'infeccions hospitalàries [infografia] (Obre en una nova finestra)
- Consells per protegir-se de la sèpsia [infografia] (Obre en una nova finestra)
- Quin és el rentat de mans més adequats per prevenir la grip? [infografia] (Obre en una nova finestra)
- Per què és important la higiene de mans? (Obre en una nova finestra)