La salmonel·losi és una de les malalties de transmissió alimentària més comunes. És una infecció intestinal produïda pel bacteri salmonel·la.
En la majoria de casos causa gastroenteritis i millora sense necessitat de tractament, però pot ser greu si arriba a la sang i afecta infants, gent gran o persones amb malalties cròniques.
Generalment es contrau a través del consum d’aliments contaminats, especialment els ous i els productes que contenen ou cru. La salmonel·losi es pot evitar seguint alguns consells bàsics de seguretat alimentària.
El bacteri viu als intestins de persones i animals. La majoria de les persones afectades contrauen la infecció en menjar aliments contaminats per femtes, principalment d’origen animal, com ara ous, carn, aus i llet, però també fruites i vegetals.
El contacte amb animals infectats, inclosos els domèstics, és una altra possible via de contagi.
La salmonel·la també pot transmetre’s de persona a persona per una manca d’higiene, en no rentar-se les mans correctament després d’anar al lavabo o de manipular aliments contaminats.
La majoria de les persones afectades presenten diarrea, rampes abdominals, febre, mal de cap, nàusees i vòmits, entre 1 i 3 dies després de la infecció.
Els símptomes acostumen a ser lleus, duren entre 4 i 7 dies i desapareixen sense cap necessitat de tractament. Malgrat això, en alguns casos la diarrea pot arribar a ser greu i requerir hospitalització.
La malaltia s’agreuja quan afecta infants, gent gran o persones amb malalties cròniques.
Per diagnosticar la infecció cal una anàlisi de la femta, que inclou un cultiu bacterià. Aquesta prova de laboratori consisteix a col·locar una mostra de matèria fecal dins un plàstic estèril amb nutrients que afavoreixen el creixement de determinats bacteris. Els bacteris que s’intenten detectar només creixen si ja són presents a la mostra.
La majoria de les persones afectades es recuperen espontàniament sense necessitat de tractar-se o només necessiten líquids per evitar la deshidratació.
L’ús d’antibiòtics només està indicat en els casos greus, quan la malaltia passa a la sang o afecta infants, gent gran o persones amb malalties cròniques.
La prevenció de la malaltia requereix l’aplicació de mesures de control en totes les etapes de la cadena alimentària, des de la producció agrícola fins a la llar.
Uns bons hàbits d’higiene són fonamentals per evitar la transmissió de la infecció. Cal rentar-se les mans:
- Abans i després de manipular, preparar i menjar aliments.
- Després d’anar al lavabo o de canviar bolquers.
- Després del contacte amb animals o de netejar-ne les femtes.
També cal seguir les normes bàsiques d’higiene, conservació i preparació dels aliments, com ara rentar les fruites i les verdures i separar els aliments crus dels cuits per evitar la contaminació creuada.
Una altra mesura per prevenir la malaltia és evitar el consum de:
- Llet crua o productes elaborats amb llet crua.
- Ous crus i productes que en continguin.
- Carn crua o poc cuinada.
- Aigua no tractada de llacs o rius.