Les intoxicacions es produeixen per la ingestió d'aliments que contenen microorganismes patògens (bacteris, virus, fongs, etc.) o de substàncies tòxiques. Es manifesten principalment amb diarrees, vòmits, febre, dolors i altres símptomes més o menys greus depenent del tipus de microorganisme, l'edat de les persones, l'estat immunitari, etc.
Aquests símptomes poden aparèixer des dels 30 minuts després de la ingestió de l'aliment contaminat fins a un període comprès entre les 6, 24 o 48 hores o fins i tot més, en funció també del tipus de microorganisme i de la quantitat ingerida.
Les intoxicacions alimentàries es produeixen quan una persona consumeix un aliment en mal estat, contaminat o tòxic.
Els primers símptomes són diarrea, vòmit, debilitat i febre, i poden aparèixer entre dues i sis hores després d'haver consumit l'aliment que ha fet mal. Les recomanacions en cas d'intoxicació alimentària són:
- Eviteu la deshidratació i comproveu si hi ha una millora progressiva. La recuperació dels tipus més comuns d'intoxicació alimentària, amb vòmits i mareig, triga un parell de dies.
- Durant aquesta recuperació, no consumiu aliments sòlids fins que la diarrea no hagi passat, i eviteu els productes làctics, perquè podrien retardar-ne la recuperació.
- Beveu líquids, que no siguin llet ni begudes amb cafeïna, per tal de reposar el líquid perdut en la diarrea i els vòmits. Són útils les begudes isotòniques com les que es prenen durant la pràctica de l'esport.
- Si no tolereu cap mena de líquid, convé que us vegi un metge o una metgessa, que considerarà la possibilitat que sigueu atesos en un servei d'urgències.
- Si teniu febre o si, encara amb més raó, la diarrea presenta sang, cal que acudiu a un metge o una metgessa.
- Per calmar el mareig us pot anar bé estirar-vos.
- En el cas d'intoxicació per ingestió de bolets:
- Si no heu pogut guardar restes dels bolets consumits, en cru, heu de guardar una mostra del vòmit perquè els metges identifiquin amb més precisió el tòxic ingerit.
- La millor mesura contra la ingestió de bolets tòxics és la prevenció: no colliu ni mengeu bolets no coneguts o de dubtosa procedència.
- Els símptomes són: mal d'estómac molt fort, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, postració total, deliris, i períodes alternatius de crisi i de calma.
- En primer lloc, conserveu la tranquil·litat.
- Si la ingestió ha estat molt petita, truqueu ràpidament al Servei d'Informació Toxicològica (al telèfon 91 562 04 20, que funciona les 24 hores del dia) i seguiu-ne les instruccions.
- Si és un infant qui ha ingerit una substància altament tòxica o bé una gran quantitat de medicaments, és important que acudiu directament al servei d'urgències de l'hospital més proper.
- Identifiqueu la substància, feu una estimació de la quantitat ingerida, guardeu el sobre o el recipient on era emmagatzemada i recordeu l'hora aproximada de la ingestió.
- En cas que la persona afectada vomiti, guardeu la substància del vòmit, ja que podria ajudar a identificar l'agent causal.
- Si el tòxic ha entrat en contacte amb la pell o les mucoses, renteu immediatament la zona amb aigua abundant durant uns deu o vint minuts, per arrossegar el producte.
- No heu d'intentar provocar el vòmit (sobretot en casos de càustics o corrosius: lleixiu, salfumant), ni administrar líquids, com per exemple llet, sense instruccions del metge o la metgessa.
- Si el tòxic ha entrat en contacte amb els ulls, no hi poseu col·liris ni pomades. Renteu-los immediatament amb aigua abundant i amb les parpelles obertes per tal que l'aigua arrossegui el producte, durant uns deu o quinze minuts.