Una cremada pot ser de primer grau, de segon o de tercer. En el primer cas, la pell presenta un color vermellós. En la cremada de segon grau hi ha butllofes, i en el tercer grau d'una cremada la pell està carbonitzada i pot arribar a afectar els músculs i els ossos, que acostumen a no fer mal per la destrucció de les fibres nervioses sensitives (a diferència dels altres dos casos). En funció del que ha ocasionat la cremada, de la dimensió i de l'estat de la ferida, cal seguir unes pautes diferents.
Informació relacionada
- Tingueu sempre en compte l'ordre de les accions: protegir, alertar i socórrer. Un cop hàgiu comprovat que l'entorn és segur, aparteu la víctima de l'agent causant de la cremada si la vostra seguretat no corre perill.
- Traieu-li la roba, els anells, les pròtesis dentals mòbils i les joies, si escau. No li tragueu la roba si està molt enganxada a la pell o si la cremada és molt extensa.
- Renteu la cremada amb sèrum fisiològic o amb aigua. Si és amb aigua, s'ha de fer durant un mínim de vint minuts a temperatura tèbia. L'aigua elimina agents nocius i disminueix el dolor i la inflor. En cremades extenses, eviteu deixar-hi tovalloles o gases humides durant molta estona, per risc de baixada de temperatura corporal. Si és possible, oferiu al ferit un entorn amb una temperatura confortable.
- Netegeu la cremada amb aigua i sabó. Els antisèptics poden retardar-ne la curació. Si la ferida està molt bruta, podeu fer servir antisèptics com el iode, però no hi apliqueu mai cremes, pastes de dents, olis ni pomades específiques per a les cremades menors. En cas que utilitzeu antisèptics, només els heu d'aplicar a les zones on la pell està intacta, mai dins la ferida.
- Els professionals mèdics valoraran si cal aplicar la vacuna del tètanus i si és millor cobrir la ferida o deixar-la al descobert.
- Si us trobeu davant d'un cas d'insolació:
- Procureu-li aigua o una beguda isotònica, sempre que la persona afectada no vomiti i estigui conscient (heu de poder-hi mantenir una conversa). No heu de donar mai aliments ni líquids a una persona inconscient o amb un nivell de consciència que no sigui completament normal.
- Poseu la persona afectada a l'ombra, però en cap cas no la banyeu en aigua freda directament. Si podeu, oferiu-li un ambient amb aire condicionat.
- En la primera atenció, heu de seguir les recomanacions exposades per a les cremades menors amb la diferència que, en aquest cas, la persona afectada pot necessitar tractament especialitzat. Per tant, l'avís als sistemes d'emergències ha de ser immediat.
- En cas que la cremada hagi estat causada per foc o altes temperatures, cal que seguiu algunes recomanacions:
- Elimineu-ne o suprimiu-ne la causa sempre que la vostra seguretat no corri perill.
- Si la roba està afectada per les flames, eviteu que la persona afectada corri.
- Emboliqueu-la amb una peça de roba (manta o abric), de manera que les flames s'apaguin. Eviteu accions que puguin lesionar-la encara més.
- Refredeu la cremada ruixant-la amb molta aigua tèbia (entre 10 i 20 °C) i feu-ho així durant deu o quinze minuts.
- Un cop apagades les flames, protegiu les cremades amb llençols nets i, encara millor, amb compreses estèrils humides. Eviteu deixar tovalloles o gases humides durant molta estona, per risc de baixada de temperatura corporal, sobretot si les cremades són extenses.
- Tapeu la persona que pateix la cremada amb una manta per evitar-li un refredament general, i ajudeu-la a mantenir-se en posició horitzontal.
- Si la cremada és a l'esquena, estireu-la cap per avall o recolzeu-la sobre un dels costats. La persona ha d'estar cap per amunt si les cremades les té a la part del davant del cos o en algun dels laterals.
- No li doneu res per menjar o beure, sobretot si la cremada és de caràcter greu.
Data d'actualització:
28.06.2022