 
		
	
								Els norovirus són un grup de virus que pertanyen a la família dels calicivirus, molt resistents als desinfectants i a les condicions ambientals.
El norovirus pot afectar persones de totes les edats i és la principal causa de brots de gastroenteritis aguda a tot el món. És la segona causa més freqüent, després del rotavirus, de gastroenteritis greu en infants de menys de 5 anys, tant en països en vies de desenvolupament com en països desenvolupats.
Contraure la infecció no proporciona immunitat per a tota la vida. Per tant, es pot patir més d’una vegada.
El norovirus és extremadament contagiós. Es transmet de persona a persona a través de la via fecal-oral, ja que s’elimina a través dels vòmits i les femtes (encara que no hi hagi diarrea).
El virus també pot ser present en objectes o superfícies i en aliments o aigua, ja sigui potable o no potable.
La transmissió alimentària es produeix per la contaminació d’aliments durant la producció, el tractament o la distribució, però molt sovint durant la preparació per part de persones infectades. L’origen más freqüent és l’aigua, però també s’associa a mol·luscs bivalves com les ostres i les cloïsses, amanides i altres preparacions crues o manipulades, carns, gelats i fruites.
Els símptomes acostumen a aparèixer entre 12 i 48 hores després de contraure la infecció. Inclouen diarrea sense presència de sang, vòmits, nàusees i dolor abdominal, de vegades acompanyat de febrícula (menys de 38 °C).
Hi ha persones que no en presenten símptomes, però també poden excretar el virus, encara que en menys quantitat que les que sí en tenen.
En general, la malaltia es cura sense tractament en un termini d’entre 1 i 3 dies, però pot durar més, sobretot en infants petits, persones d’edat avançada i persones hospitalitzades.
Les persones grans poden requerir hospitalització i tractament de rehidratació.
La millor mesura per prevenir la transmissió del norovirus és rentar-se les mans amb aigua i sabó, especialment després d’anar al lavabo o de canviar bolquers i abans de preparar o manipular aliments. Aquesta mesura és útil per evitar tant contraure la infecció com transmetre-la a altres persones quan es pateix.
Altres precaucions per prevenir la infecció són les següents:
- Coure adequadament el marisc abans de consumir-lo.
- Rentar acuradament o pelar les fruites i verdures que es consumeixen crues.
- Evitar la contaminació creuada separant aliments crus (especialment marisc, fruites i verdures) dels cuinats.
A més de rentar-se les mans sovint, les persones afectades també poden prendre altres mesures per evitar infectar altres persones:
- No anar a l’escola o a la feina, molt especialment si es manipulen aliments, fins a almenys 48 hores després que desapareguin els símptomes.
- Després d’un episodi de vòmits o diarrea, netejar i desinfectar immediatament les superfícies i els objectes contaminats amb un producte d’ús domèstic amb clor o qualsevol altre que sigui efectiu contra els virus.
- Recollir la roba que s’ha embrutat amb vòmits o diarrea i, sense espolsar-la, guardar-la en una bossa i rentar-la a la rentadora amb aigua calenta i sabó.