Segons la Llei Orgànica 1/2023, de 28 de febrer, per la que es modifica la Llei Orgànica 2/2010, de 3 de març, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs, aquesta intervenció es pot sol·licitar:
A petició de la dona, dins de les primeres catorze setmanes de gestació
En aquest cas, és important la informació perquè la dona pugui decidir de manera autònoma. Per rebre aquesta informació, cal dirigir-se a les unitats d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR).
Interrupció per causes mèdiques
- Cal que no se superin les vint-i-dues setmanes de gestació sempre que hi hagi un risc greu per a la vida o la salut de la dona embarassada i així consti en un dictamen emès amb anterioritat a la intervenció per un metge o metgessa especialista diferent de qui la practiqui o dirigeixi. En cas d’urgència per risc vital, es pot prescindir del dictamen.
- Cal que no se superin les vint-i-dues setmanes de gestació i sempre que hi hagi risc de greus anomalies en el fetus i així consti en un dictamen emès amb anterioritat a la intervenció per dos metges especialistes diferents de qui la practiqui o dirigeixi.
- Quan es detectin anomalies fetals incompatibles amb la vida i així consti en un dictamen emès amb anterioritat per un metge o metgessa especialista diferent de qui practiqui la intervenció, o quan es detecti en el fetus una malaltia extremadament greu i incurable en el moment del diagnòstic i així ho confirmi un comitè clínic.
Informació específica en cas que la dona sigui menor
La Llei Orgànica 1/2023, de 28 de febrer, regula específicament que les dones podran interrompre voluntàriament el seu embaràs a partir dels 16 anys, sense necessitat del consentiment dels seus representants legals. Si la dona és menor de 16 anys, es demana que a més de manifestar la seva decisió, estigui acompanyada per la seva mare o el seu pare o alguna persona representant legal i un d’ells doni el consentiment exprés.