Limfogranuloma inguinal
El limfogranuloma veneri o limfogranuloma inguinal és una infecció de transmissió sexual provocada pel Chlamydia trachomatis L1, L2 i L3, tres subtipus de bacteri diferents dels que causen la infecció genital per clamídia més corrent. Sol afectar els ganglis limfàtics de l'àrea genital, encara que també hi ha formes asimptomàtiques de la infecció, sobretot en les dones.
El limfogranuloma veneri és més freqüent en països tropicals i subtropicals que no pas a casa nostra. És una malaltia poc freqüent a Catalunya, però se n'han descrit casos, majoritàriament en homes que practiquen sexe amb altres homes.
El limfogranuloma veneri es transmet d'una persona infectada a una altra exclusivament a través de les relacions sexuals no protegides (vaginals o anals), per les secrecions de les lesions obertes. La transmissió oral pot ser possible però rarament té lloc. També es contrau per l'ús compartit de joguines sexuals.
Una persona afectada que no presenta símptomes pot igualment transmetre la infecció.
Tot i que la malaltia pot ser asimptomàtica, pot manifestar-se en les diferents etapes de la seva evolució. Inicialment ocasiona una petita úlcera no dolorosa (xancre) en el punt d'inoculació del bacteri: als genitals (penis, vagina, vulva…) o al recte, al cap d'un període molt variable de dies després del contagi (entre tres i trenta dies). Aquesta lesió sovint passa desapercebuda i té tendència a desaparèixer al cap de pocs dies, sense deixar cicatriu.
Una o diverses setmanes després, la infecció es dissemina i afecta els ganglis limfàtics pròxims (inguinals, femorals o del voltant del recte…) i els teixits del voltant. Així, els ganglis engrossits i dolorosos i la pell inflamada i envermellida en l'àrea inguinal són manifestacions clàssiques de la malaltia. Sovint s'acompanya de febre, malestar general i dolor muscular i a les articulacions. Si persisteix la infecció, els ganglis afectats finalment poden supurar, obrir-se a través de la pell i deixar fluir un pus espès per múltiples boques.
D'altra banda, en cas de contagi via anal, el limfogranuloma veneri pot afectar els teixits de l'anus i el recte. La inflamació que produeix es manifesta amb dolors rectals, secreció anal amb moc o sang, defecació dolorosa i dolor al baix ventre.
Si no hi ha tractament i la infecció persisteix pot ocasionar greus complicacions com fístules (connexions) entre la vagina i el recte o inflor i deformació (que pot arribar a la destrucció) dels òrgans genitals.
El diagnòstic es basa en la història clínica de la persona infectada, juntament amb proves de laboratori específiques.
El limfogranuloma veneri es tracta amb antibiòtics per via oral, generalment durant tres setmanes. És important realitzar bé aquest tractament i seguir els controls establerts pel metge o la metgessa fins a la comprovació de la curació.
També és recomanable que la parella o parelles sexuals d'una persona infectada visitin el metge o la metgessa per poder ser valorades i rebre el tractament antibiòtic corresponent.
Igualment es recomana no tenir relacions sexuals fins a assegurar-se que la infecció s'ha curat.
La utilització correcta del preservatiu en totes les pràctiques sexuals (vaginals, anals i orals) en redueix el risc de transmissió. Com que la inoculació de la infecció pot ser extragenital, tot i que és molt poc freqüent, el sexe oral no protegit no es pot considerar un sexe segur.
És molt important que si una persona és diagnosticada de limfogranuloma veneri ho comuniqui a la seva parella o parelles sexuals recents (les de dos mesos abans del diagnòstic o dels símptomes) per tal que puguin ser visitades i tractades adequadament per un metge o una metgessa. També es recomana no mantenir relacions sexuals fins que no s'hagi comprovat la curació.
Encara que hagi rebut tractament i s'hagi curat d'un episodi previ, qui ha tingut infecció per limfogranuloma veneri pot tornar-se'n a infectar si no pren les mesures de prevenció adequades.
Més informació
Podeu demanar més informació sobre les infeccions de transmissió sexual als metges o els infermers de capçalera, als ginecòlegs, als llevadors, als farmacèutics, o podeu trucar al telèfon d'informació i consultes del 061 Salut Respon les 24 hores.
-
Infeccions de transmissió sexual (Obre en una nova finestra)
Plans d'actuació, guies, protocols i altres materials d'interès de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).