En qualsevol dels tipus d'infart cal calmar el dolor i administrar fàrmacs que disminueixin la capacitat de la sang de coagular (anticoagulants i antiagregants).
Si es tracta d'una obstrucció completa, el tractament adequat és obrir l’artèria coronària. Aquest procediment s’aconsegueix mitjançant l’administració d’un fàrmac o mitjançant una intervenció, anomenada angioplàstia primària, en un centre hospitalari especialitzat.
Angioplàstia
L’angioplàstia consisteix a introduir uns petits tubets que tenen un globus a la punta dins les artèries del cor. Aquest globus s’infla per engrandir el pas i disminuir el nivell d’obstrucció.
En la majoria dels casos, després de fer l’angioplàstia, es posa un stent. Un stent és una pròtesi metàl·lica en forma de molla molt petita que es posa dins l’artèria perquè es mantingui ben oberta i la sang circuli sense problemes. De vegades els stents van recoberts amb un medicament que s’allibera localment a l’artèria i que ajuda a fer que el tractament sigui més eficaç.
Les persones a qui se’ls ha posat un stent coronari han de seguir el tractament farmacològic prescrit pel metge o metgessa durant un període de temps d’entre 1 i 12 mesos. Aquest tractament és molt important per garantir l’éxit de l’stent i no s’ha de deixar sota cap concepte tret que el cardiòleg ho recomani.
Cirurgia de bypass coronari
En alguns pocs casos, les obstruccions no es poden solucionar amb stents i és necessari intervenir quirúrgicament i fer un bypass. La intervenció es realitza en un quiròfan, amb anestèsia general, i consisteix a agafar una artèria del pit (artèria mamària) o bé una vena que es treu de les cames i empalmar-la des de l’artèria aorta fins a l’artèria coronària més enllà de l’obstrucció com si fos un pont.