Recursos per a professionals
En aquest apartat hi trobareu una selecció d'informes, guies, protocols i altres publicacions sobre l'ictus d'interès per als professionals sanitaris implicats en l'atenció a les persones afectades.
-
Document de suport per als professionals en la cura del benestar psicològic de les persones hospitalitzades per un episodi agut d'ictus.
-
Ictus i estat d’ànim: valoració [cartell] (Obre en una nova finestra)
Infografia adreçada als professionals que ofereix pautes per a la prevenció, la valoració i el maneig de les alteracions de l’estat d’ànim dels pacients afectats per un ictus.
-
Registre Codi Ictus Catalunya (CICAT) (Obre en una nova finestra)
Registre sanitari, accessible des del web de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), que inclou el subconjunt de dades del Sistema Online d'Informació de l'Ictus Agut i la resta de casos d'ictus agut gestionats en el marc del sistema de Codi ictus de Catalunya.
-
L'objecte d'aquesta Instrucció és l’ordenació de l’atenció inicial als pacients amb ictus agut d'acord amb les seves necessitats assistencials i els nivells assistencials establerts, amb la finalitat de donar la resposta més adequada a la seva patologia.
-
5è audit clínic de l'ictus: Catalunya 2018-2019 (Obre en una nova finestra)
Aquest document, publicat l'any 2021, descriu les dades globals de Catalunya, així com una part de les dades desagregades per hospital, totes obtingudes de manera prospectiva.
-
Pla director de malalties de l'aparell circulatori 2017-2019 (Obre en una nova finestra)
Té l'objectiu de millorar l’atenció a les malalties de l’aparell circulatori a Catalunya mitjançant la reordenació de recursos i accions de promoció de la salut, prevenció de les malalties, diagnòstic precoç, tractament adequat i rehabilitació, sota una perspectiva territorial, de condició social i de gènere equitativa i sostenible, per tal de reduir el seu impacte sobre la salut de la població.
-
RACE Scale: Identificant pacients candidats a tractament endovascular (Obre en una nova finestra)
Portal amb informació pràctica per a l'ús de l'Escala RACE, un instrument creat per neuròlegs de l’Hospital Germans Trias, que permet avaluar fàcilment la gravetat de l’ictus i determinar si és possible que el pacient pugui tenir obstruïda una de les principals artèries del cervell.
-
Vídeo formatiu Escala RACE (Rapid Arterial oCclusion Evaluation) (Obre en una nova finestra)
Recurs audiovisual amb instruccions per fer ús de l'Escala RACE.
-
Informació sobre el maneig prehospitalari i hospitalari de l'ictus, així com dels criteris d'activació del Codi ictus, a Barcelona ciutat, elaborat per un grup de treball del Consorci Sanitari de Barcelona.
-
Des de l’any 2006 existeix, a tot Catalunya, el Codi ictus, que permet donar una resposta ràpida i adequada a aquestes emergències, amb una millora de resultats contrastable. La reducció del temps fins al tractament de repercusió és vital, ja que és la que determina, en gran mesura, el benefici potencial que se n’obté.
-
Trombòlisi intravenosa en l'ictus isquèmic: evolució 2005-2012 (Obre en una nova finestra)
L'objectiu de l'atles és identificar i descriure la variabilitat de la trombòlisi intravenosa en l'ictus isquèmic ja que la trombòlisi intravenosa és l'única teràpia que disposa d'evidència científica en el tractament del pacient amb ictus isquèmic en fase aguda.
-
Comunicació sobre la importància de l'atenció precoç i de l'organització dels circuits pre i intrahospitalaris en el tractament de l'ictus agut.
-
Rehabilitació de l'ictus més enllà dels dotze mesos, 2013 (Obre en una nova finestra)
Recomanació Essencial
-
Sondatge vesical en pacients amb ictus, 2013 (Obre en una nova finestra)
Recomanació Essencial
-
4t audit clínic de l'ictus: Catalunya 2013 (Obre en una nova finestra)
La millora i el manteniment continu de la qualitat de l’atenció als malalts amb ictus agut requereix una avaluació periòdica de la pràctica clínica. Els audits de l’ictus són l’instrument avaluatiu que pretén garantir la millora dels resultats dels pacients.
-
3er audit clínic de l'ictus: Catalunya 2010-2011 (Obre en una nova finestra)
Es descriuen totes les dades dels hospitals de Catalunya i es comparen els resultats amb la mitjana de global amb els anteriors audits.
-
Model d'atenció a la persona afectada amb ictus transitori d'acord amb el coneixement i l'evidència científica disponible en l'actualitat. Defineix les pautes d'actuació davant de l'ictus transitori, que depenen de dues variables: el temps transcorregut des que es produeix i l'estat cognitiu, funcional i mèdic previs.
-
Document amb recomanacions sistemàtiques dirigides als professionals sanitaris per a l'abordatge preventiu de l'ictus, de manera que les decisions clíniques siguin adequades, efectives i segures.
-
Segon audit clínic de l’ictus: Catalunya 2008 (Obre en una nova finestra)
Resultats de la segona auditoria de l'ictus que va avaluar la situació de l'atenció després de la publicació i difusió de la GPCI (2005).
-
Guia de pràctica clínica de l'ictus, actualització de 2007 (Obre en una nova finestra)
Guia institucional que constitueix, pel seu contingut científic, una adaptació de les guies internacionals i de l'evidència científica disponible i més actual. A Catalunya, és el manual de referència sobre l'atenció a l'ictus plantejada de manera integral.
-
Primer audit clínic de l’ictus: Catalunya 2006 (Obre en una nova finestra)
Els audits de l'ictus es fan cada dos anys per avaluar el compliment de les recomanacions més rellevants de la Guia de pràctica clínica de l'ictus (GPCI). El primer audit va avaluar la situació de l'atenció hospitalària en una mostra de malalts amb ictus ingressats abans de la publicació i difusió de la GPCI (2005).
-
"L'ictus transitori és una urgència"
Campanya divulgativa, per a professionals, per a la implementació del protocol de l'AIT.
-
"Ictus, un treball en equip" (Obre en una nova finestra)
Reportatge sobre els diferents professionals que intervenen en el procés de la malaltia.