Hi ha diferents tipus d'ictus segons les causes que el provoquen:
Ictus isquèmic (infart cerebral)
Es produeix quan s'altera l'arribada de la sang a una àrea del cervell a causa d'un taponament en una artèria cerebral o precerebral. Això fa que les cèl·lules cerebrals de l'àrea afectada morin per manca d'irrigació sanguínia, és a dir, per manca d'oxigen (isquèmia). Aquest taponament pot tenir diverses causes:
- Ictus aterotrombòtic. Pot ser degut a l'estrenyiment o el bloqueig de les artèries que van al cervell perquè es diposita colesterol a la paret arterial. És un procés conegut com a arterioesclerosi o ateromatosi.
- Ictus cardioembòlic. El taponament d'una artèria cerebral també pot ser degut a un coàgul provinent d'una altra part del cos, per exemple del cor, i en aquest cas parlem d'embòlia cerebral.
- Hi ha algunes altres causes d'alteració de les artèries, com per exemple la vasculitis (inflamació dels vasos).
Al voltant del 80% dels ictus són isquèmics.
Ictus hemorràgic (vessament cerebral)
Les artèries es trenquen a causa, generalment, d'elevacions de la pressió arterial o bé d'una malformació prèvia, i la sang es dispersa pel cervell. Un tipus particular d'hemorràgia té lloc quan la major part del sagnat és a la superfície del cervell (hemorràgia subaracnoidal). Les malformacions més freqüents són:
- Aneurismes: bosses formades per la dilatació de les parets d'una artèria en un punt determinat.
- Malformacions arteriovenoses: s'atribueixen, generalment, al desenvolupament anòmal del sistema vascular cerebral.