L’hepatitis A és una malaltia infecciosa que provoca la inflamació del fetge. L’origina el virus de l’hepatitis A (VHA), que es troba a la femta i que es contrau amb la ingestió d’aliments o begudes contaminats i el contacte directe amb persones infectades.
És més freqüent en països en vies de desenvolupament, amb condicions de sanejament i pràctiques d’higiene deficients. En el nostre entorn pot provocar petits brots epidèmics, especialment a les escoles bressol, en les quals el canvi de bolquers és molt freqüent. La majoria dels infants no presenten símptomes i això fa que la infecció passi inadvertida.
A diferència de les hepatitis B i C, l’hepatitis A no acostuma a ser greu, no es fa crònica i no produeix danys al fetge a llarg termini.
La vacunació i una bona higiene de les mans són aspectes clau per prevenir la malaltia.
El virus de l’hepatitis es transmet per via oro-fecal, és a dir, quan la femta d’una persona infectada entra en contacte amb la boca d’una persona sana, a través d’aliments, begudes o objectes contaminats.
Generalment, les persones infectades disseminen el virus als aliments i als objectes que manipulen perquè no es renten les mans (o bé no ho fan correctament) després d’anar al lavabo o de canviar bolquers.
En zones amb condicions sanitàries deficients, l’aigua i els aliments poden contaminar-se si no hi ha un bon sanejament i poden ocasionar-se problemes. En aquest sentit, l’hepatitis A es pot contraure en consumir fruita o verdura crua que s’ha rentat amb aigua contaminada o marisc cru cultivat en aigües residuals contaminades.
La infecció també es pot transmetre mitjançant el contacte físic proper amb una persona infectada (relacions sexuals o cura d’una persona malalta).
Les persones infectades poden transmetre el virus des d’un parell de setmanes abans de l’aparició dels símptomes i fins a una setmana després.
L’hepatitis A és infecciosa, independentment que no se’n presentin símptomes.
Després de recuperar-se de la malaltia, les persones afectades desenvolupen immunitat contra el virus, el que vol dir que no podran contraure’l en el futur i tampoc no en són portadores.
Més d’un 60% dels nens menors de 6 anys no presenten símptomes.
El període d’incubació (interval des del moment de la infecció fins a l’aparició dels símptomes) oscil·la entre les dues i les quatre setmanes.
Els símptomes poden incloure:
- Febre baixa i d’aparició sobtada
- Malestar general
- Fatiga
- Pèrdua de la gana
- Nàusees
- Vòmits
- Diarrea
- Mal d’estómac
- Dolor muscular
- Dolor articular
- Orina fosca
- Femta blanquinosa
- Icterícia (coloració groguenca de la pell i de la part blanca dels ulls)
- Picor a la pell
La infecció s’acostuma a resoldre en poques setmanes, sense complicacions.
El diagnòstic de l’hepatitis A es du a terme mitjançant una anàlisi de sang, per detectar anticossos generats pel mateix organisme contra el virus o per determinar el nivell de transaminases (enzims localitzats a les cèl·lules del fetge) a la sang, que sovint augmenta en les persones afectades.
No hi ha cap tractament específic per a l’hepatitis A. El cos elimina el virus de la malaltia per si sol al cap d’unes setmanes.
Es recomana:
- Fer repòs si es necessita.
- Mantenir-se ben hidratat, per compensar la pèrdua de líquids derivada dels vòmits i la diarrea.
- Seguir una alimentació equilibrada i alguns consells per controlar les nàusees i els vòmits, com evitar els aliments molt greixosos i menjar poc i sovint, abans que es tingui sensació de gana per evitar tenir l’estómac buit.
- Evitar el consum d’alcohol perquè pot danyar el fetge.
- Consultar amb el metge abans de prendre cap medicament de venda lliure a la farmàcia. Alguns fàrmacs i suplements alimentaris poden afectar el fetge.
A Catalunya, la vacunació contra l’hepatitis A és sistemàtica i s’administra en dues dosis, als 15 mesos i als 6 anys d’edat.
Els infants que reben la primera dosi als 6 anys en rebran la segona a l’escola als 11-12 anys. Els nens d’11-12 anys que no s’hagin vacunat rebran dues dosis a les escoles.
A més, aquesta vacuna està indicada de forma selectiva per a persones susceptibles a la malaltia que pertanyen a determinats grups de risc, com ara les persones amb hepatopatia crònica (malalties del fetge de més de 6 mesos de durada) o les qui viatgen a zones endèmiques d’hepatitis A.
La millor estratègia per prevenir l'hepatitis A és la vacunació.
També s'aconsella que les persones infectades prenguin algunes mesures per reduir el risc de transmissió de la infecció:
- Rentar-se les mans freqüentment amb aigua i sabó, especialment després d’anar al lavabo o de canviar bolquers i abans de menjar.
- Evitar:
- compartir objectes d’ús personal, com ara tovalloles.
- anar a la feina o a l’escola mentre hi hagi risc de contagi (generalment fins a una setmana després de l’aparició dels símptomes).
- cuinar per a altres persones.
- mantenir relacions sexuals (el preservatiu no garanteix la protecció enfront del virus).
- Respectar les normes bàsiques d’higiene, conservació i preparació dels aliments.
Si es té previst viatjar a països amb risc d’hepatitis A, s’aconsella:
- Beure únicament aigua embotellada. Cal utilitzar-la, fins i tot, per rentar-se les dents. Cal vigilar també amb els glaçons.
- Evitar el consum d’aliments crus, especialment fruites i verdures.
Informació relacionada
-
Vigilància epidemiològica de l'Hepatitis A (Obre en una nova finestra)
Definició de cas, protocol d'actuació, procediment de notificació a la XVEC i altres recursos.
-
Vacuna anti-hepatitis A (vacuna HA) (Obre en una nova finestra)
Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT)