La malaltia produïda pel virus de l'Ebola és una malaltia transmissible, molt greu i que pot provocar la mort dels que la pateixen en un percentatge molt elevat.
Aquest virus es va detectar per primer cop l'any 1976 en dos brots simultanis, un a Sudan i l'altre a la República Democràtica del Congo prop del riu Ebola, d'on en prové el nom. Des de llavors s’han produït diferents brots, la major part a l’Àfrica.
Entre els anys 2014 i 2016 va tenir lloc el brot més important de malaltia pel virus de l’Ebola a l’Àfrica Occidental, que va afectar a Guinea Conakry, Libèria i Sierra Leone, amb casos importats a Europa i Estats Units. El 20 de setembre de 2022 es va notificar un brot per virus de l’Ebola de l’espècie Sudan en el districte de Mubende, a Uganda.
El virus es transmet per contacte directe amb la sang o altres fluids corporals (femtes, orina, saliva, semen) de persones vives o mortes infectades.
A més, la transmissió als humans també pot produir-se pel contacte amb animals vius o morts infectats. Els animals considerats reservori del virus (hoste que l'allotja i que actua com a font d'infecció per a d'altres animals) són els primats (mones, ximpanzés, orangutans), els antílops i els ratpenats.
No obstant, la transmissió de persona a persona es considera el principal mecanisme de transmissió, i el risc és major en la fase final de la malaltia.
El període d'incubació pot oscil·lar entre 2 i 21 dies. Les persones poden contagiar el virus des del moment en que comencen a manifestar-se els símptomes de la infecció.
El quadre s'inicia de manera brusca amb febre, dolor muscular, debilitat, mal de cap i de coll. Posteriorment es presenten vòmits, diarrea, alteracions renals i hepàtiques, erupcions cutànies i hemorràgies massives internes i externes.
No existeix cap tractament específic per a aquesta malaltia. El tractament es limita a donar teràpia de suport, segons la simptomatologia presentada. Hi ha dos tractaments aprovats per al virus de l’Ebola de l’espècie Zaire però no s’ha avaluat la seva efectivitat per les altres espècies del virus com la Sudan.
Hi ha vacunes autoritzades que protegeixen davant el virus de l’Ebola de l’espècie Zaire i vacunes experimentals front l’espècie Sudan. En les zones afectades cal disminuir el contacte amb animals, sobretot els del grup de risc, rentar-se les mans freqüentment, evitar el consum de carn crua i evitar relacions sexuals sense protecció.
061 Salut Respon (les 24 hores, tots els dies).
-
Informació i recursos per a professionals de la salut
Vigilància epidemiològica de la febre hemorràgica per virus Ebola. Protocols d'actuació, definició de cas, mesures especials de control i protecció, notificació a la XVEC i altres recursos.