Estenosi aòrtica

Cirurgians es miren en un monitor el cor d'un pacient durant el procediment d'implantació d'un TAVI

Les valvulopaties són un conjunt de malalties causades per un mal funcionament d’una o més vàlvules del cor. La més freqüent, sobretot en l’edat avançada, és l’estenosi aòrtica.

L’estenosi aòrtica és una malaltia crònica progressiva, en la qual la vàlvula aòrtica del cor, que s’ubica entre el ventricle esquerre i l’artèria aorta (l’artèria principal que transporta sang del cor a la resta del cos), no s’obre completament. Aquest fet dificulta el pas de la sang i suposa un treball afegit per al cor a l’hora de bombejar el volum de sang necessari per al bon funcionament de l’organisme.

Amb el temps, i sense un tractament adequat, aquesta càrrega afegida sol provocar insuficiència cardíaca.

L’estenosi aòrtica pot ser fruit de l’acumulació a la vàlvula de dipòsits de calci (un mineral present a la sang) o d’un defecte cardíac de naixement.

La majoria de les persones amb estenosi aòrtica no en presenten símptomes fins que la malaltia es troba en un estadi avançat.

Els símptomes poden incloure:

  • Dolor o pressió al pit
  • Dificultat respiratòria
  • Fatiga
  • Mareig
  • Desmai

Aquestes molèsties es manifesten especialment en realitzar activitat física.

L’estenosi aòrtica també pot produir palpitacions (sensació conscient del batec del cor) i so cardíac anormal (si s’escolta amb un estetoscopi).

Generalment el metge detecta un buf al cor mitjançant l’auscultació i realitza un electrocardiograma i un ecocardiograma (prova que determina les estructures i el moviment del cor) per confirmar el diagnòstic.

En alguns casos, també es poden realitzar proves d’esforç per comprovar si els símptomes apareixen quan es realitza activitat física.

Altres proves diagnòstiques complementàries són la radiografia de tòrax i el TAC per mesurar la mida de les artèries del cos del pacient.

Actualment, hi ha diferents possibilitats segons les característiques individuals de cada pacient: el tractament farmacològic, el tractament quirúrgic i el tractament que consisteix en la implantació transcatèter d’una vàlvula aòrtica (TAVI). La decisió de quin tractament seguir s’ha de prendre a partir de la valoració de totes les possibilitats terapèutiques existents.

Els medicaments ajuden a millorar els símptomes, com ara la fatiga i la dificultat respiratòria, i també s’acostumen a utilitzar per tractar la insuficiència cardíaca.

El tractament quirúrgic té com a objectiu substituir la vàlvula aòrtica per una pròtesi.

Els pacients amb estenosi aòrtica disposen actualment d’una nova alternativa de tractament: la implantació transcatèter d’una vàlvula aòrtica (TAVI). Aquest procediment consisteix a introduir la pròtesi valvular, a través d’un tub llarg i prim (catèter), generalment mitjançant una petita incisió a l’engonal (via artèria femoral), sense intervenció quirúrgica. El TAVI es realitza actualment als hospitals següents: Bellvitge, Clínic, Germans Trias, Sant Pau, Trueta i Vall d’Hebron.

Data d'actualització:  05.06.2020

Informació relacionada