L’Escherichia coli (E. coli) és un bacteri que forma part de la flora normal de l’intestí humà i dels animals de sang calenta i és un dels més abundants en aquesta localització.
Majoritàriament, l’E. coli no causa malaltia, però se’n poden trobar algunes soques, com l’E. coli O157:H7, que provoquen diarrees greus. No obstant això, al nostre país la freqüència d’aquesta infecció és baixa i es detecta en casos esporàdics.
L’E. coli O157:H7 s’associa alguna vegada a complicacions com l’anomenada “síndrome hemolítica urèmica”, que és una forma d’afectació del ronyó aguda i greu que, en alguna ocasió, pot donar lloc a insuficiència renal i que, excepcionalment, pot arribar a ser mortal. S’ha vist que aquest tipus de complicació es dona més en infants i gent gran que no en persones adultes.
La malaltia es transmet pel consum d’aliments contaminats amb el bacteri E. coli O157:H7. Els aliments implicats principalment en la infecció humana són la carn de boví ─fonamentalment la carn picada, les hamburgueses i les salsitxes poc cuites─ i la llet crua. També se n’han descrit brots pel consum de carn de gall dindi, salami, formatge fresc, iogurt o vegetals crus i també per beure aigua contaminada amb matèria fecal.
La transmissió directa de la malaltia de persona a persona és possible quan, a partir de la femta d’una persona infectada i a través de les mans, els microorganismes arriben a la via digestiva d’una altra persona.
El bacteri E. coli O157:H7 produeix símptomes que poden ser lleus, com diarrees i còlics abdominals, o més greus, com colitis hemorràgiques. També se’n poden donar casos que es manifesten amb febre i vòmits.
Generalment, els símptomes apareixen entre les 24 i les 72 hores després de contraure la infecció.
En ocasions, pot desencadenar l’anomenada síndrome urèmica hemolítica, que pot arribar a ser mortal.
La infecció per l’E. coli O157:H7 es pot diagnosticar amb un cultiu de matèria fecal. Aquesta prova de laboratori consisteix a col·locar una mostra de matèria fecal dins un plàstic estèril amb nutrients que afavoreixen el creixement de determinats bacteris. Els bacteris que s’intenten detectar només creixen si ja són presents a la mostra.
La majoria dels pacients es recuperen en un període de deu dies i no necessiten tractament. És aconsellable beure molta aigua per evitar la deshidratació. Molts cops es recomana no prendre medicaments antidiarreics perquè poden retardar que el cos es desprengui del bacteri.
En el cas de presentar diarrees amb sang, cal visitar el metge o la metgessa com més aviat millor.
Per prevenir la infecció amb E. coli O157:H7 es recomana rentar-se bé les mans abans de manipular els aliments, cuinar les carns a altes temperatures, rentar les fruites i verdures amb aigua potable abans de consumir-les i no beure aigua no potable ni llet sense pasteuritzar. Igualment es recomana no consumir aliments d’origen desconegut.
S’ha vist que l’eliminació del microorganisme per la femta es pot donar fins i tot dos mesos després d’haver patit la infecció. Per tant, per evitar-ne la transmissió persona a persona, és molt important que se segueixin les recomanacions següents:
- Les escoles i les llars d’infants han de proveir els banys del centre de paper higiènic i han de prendre totes les mesures higièniques necessàries (utilització de guants en canviar els bolquers dels infants, control de la neteja del bany, etc.). Després d’utilitzar el bany i abans dels àpats, els infants s’han de rentar bé les mans amb aigua i sabó. S’han d’utilitzar tovalloles d’un sol ús.
- És necessari que els educadors supervisin aquestes pràctiques higièniques.
- Està comprovat que l’administració d’antibiòtics i antidiarreics pot empitjorar el pronòstic de la malaltia.
- Els infants que han patit aquesta infecció no poden tornar al centre fins que no tinguin dos cultius de matèria fecal negatius amb un interval de 24-48 hores entre ells.
- Per tal d’evitar-ne la transmissió familiar també s’han de prendre aquestes mesures a casa.
-
Informació i recursos per a professionals de la salut (Obre en una nova finestra)
Vigilància epidemiològica de la infecció per E. Coli: definició de cas, notificació a la XVEC, protocol d'actuació i altres recursos.