L’endometriosi és una malaltia crònica en la qual l’endometri, que és el teixit que recobreix l’interior de l’úter, creix i s’implanta fora de la cavitat original. Acostuma a afectar el peritoneu pelvià (membrana que cobreix la cavitat abdominal), els ovaris, les trompes de Fal·lopi i la resta de la regió pelviana, incloent-hi l’intestí, la bufeta i el recte.
Aquest teixit desplaçat respon, com el de l’úter, a les hormones que produeixen els ovaris durant el cicle menstrual, és a dir, prolifera, es desprèn i es descama durant la menstruació. Per aquest motiu, els símptomes de l’endometriosi acostumen a augmentar durant la menstruació i a millorar durant la gestació i la menopausa. Tanmateix, en alguns casos poc freqüents, la malaltia pot aparèixer, mantenir-se o progressar després de la menopausa.
S’estima que l’endometriosi afecta, en més o menys grau, una de cada deu dones en edat fèrtil. És la malaltia ginecològica més freqüent. Sovint se’n retarda el diagnòstic, perquè pot ser asimptomàtica o associar-se a dolors menstruals. La veritable prevalença o proporció de persones afectades d’endometriosi, però, és incerta.
Es tracta d’una malaltia benigna, no cancerígena, que pot tenir un impacte important en la qualitat de vida de les dones que la pateixen. Pot causar dolor, sagnada menstrual abundant i dificultar les relacions sexuals. Trenta-tres de cada 100 dones amb dolor pelvià agut i fins a 50 de cada 100 dones amb esterilitat poden presentar endometriosi. En adolescents simptomàtiques, la prevalença de l’endometriosi és del 49% quan hi ha dolor pelvià crònic i del 75% quan el dolor no respon a tractament mèdic.
Podeu trobar més informació sobre l’endometriosi al web de Decisions compartides.