La diarrea és l’augment de la freqüència de les deposicions i/o una disminució de la consistència respecte del que és habitual (més pastoses o líquides).
Pot anar acompanyada d’altres símptomes, com ara dolor abdominal, necessitat urgent de defecar, vòmits o febre. La gastroenteritis vírica n’és una de les causes més freqüents.
La diarrea aguda és un problema freqüent que acostuma a desaparèixer per si mateix al cap d’uns dies. Es considera persistent si es manté més de dues setmanes i esdevé crònica quan en dura més de quatre. En aquests casos, podria ser símptoma d’una altra malaltia, com ara la síndrome de l’intestí irritable o la malaltia inflamatòria intestinal.
Existeix, a més, un tipus específic de diarrea anomenat “diarrea del viatger”, que es produeix en el curs d’un viatge o immediatament després. Aquest trastorn sol ser conseqüència d’infeccions produïdes per bacteris, virus o paràsits que es contrauen per la ingestió d’aigua o aliments contaminats, habitualment en països en vies de desenvolupament.
La diarrea pot causar deshidratació per la pèrdua d’aigua i líquids corporals que suposa. Per això, és molt important mantenir una correcta hidratació amb sèrum oral.
La diarrea pot ser fruit d’una infecció vírica, bacteriana o parasitària. La gastroenteritis produïda per virus n’és una de les causes més freqüents.
També pot ser conseqüència d’al·lèrgies i intoleràncies alimentàries, com ara l’al·lèrgia a les proteïnes de la llet de vaca o la intolerància a la lactosa; o pot esdevenir un efecte secundari de certs tractaments amb medicaments, entre els quals hi ha els antibiòtics o els que s’utilitzen en la quimoteràpia per al càncer.
Una altra possible causa de la diarrea són algunes malalties cròniques que afecten el sistema digestiu, com ara la síndrome de l’intestí irritable, també coneguda com a “còlon irritable”, o la malaltia inflamatòria intestinal.
Les persones que s’han sotmès a cirurgia abdominal també poden tenir diarrea.
La gastroenteritis pot provocar calfreds, dolor abdominal, necessitat urgent de defecar i pèrdua de control de les evacuacions intestinals.
Altres possibles símptomes inclouen nàusees, vòmits i febre.
L’objectiu del tractament és controlar la diarrea, prevenir les complicacions que se’n poden derivar, com ara la deshidratació, i combatre’n la causa, sempre que sigui possible. Per exemple, si n’és l’origen un aliment concret o un medicament, se’n retira el consum.
En general, si teniu diarrea, podeu seguir les recomanacions següents:
- Eviteu el consum de cafeïna, alcohol, greixos, fibra, sucs i menjar molt especiat.
- Mengeu poca quantitat i amb més freqüència.
- Beveu una quantitat abundant de líquids com aigua i sèrum oral. La hidratació amb begudes isotòniques (Aquarius®) o ensucrades no està recomanada.
Els medicaments antidiarreics, que relaxen la musculatura intestinal i alenteixen el trànsit intestinal, poden ser útils per controlar la diarrea. Tanmateix, el metge o la metgessa és qui ha de valorar si cal prendre’n en funció de la causa que origina la diarrea.
Quan cal consultar el metge o la metgessa?
Consulteu el metge o la metgessa si...
- la diarrea:
- va acompanyada de febre alta persistent
- fa més de tres dies que dura
- la femta conté sang, moc o pus.
- teniu dolor abdominal continu.
- esteu embarassada o doneu el pit.
- teniu el sistema immunitari feble (immunosupressió) o patiu alguna malaltia greu.
La millor manera de prevenir algunes de les infeccions que poden provocar diarrea és mantenir uns bons hàbits d’higiene. Cal que us renteu sovint les mans amb aigua i sabó, especialment després d’anar al lavabo o de canviar bolquers, i abans de preparar i consumir aliments. També convé que renteu bé els objectes i les superfícies que es poden contaminar amb les femtes, com ara els canviadors.
En cas que una persona amb qui conviviu tingui diarrea, assegureu-vos de desinfectar el lavabo i qualsevol altre lloc o superfície que es pugui haver contaminat amb les deposicions. Es recomanable, a més, que guardeu en una bossa tancada la roba que s’hagi pogut embrutar amb les femtes i la renteu a la rentadora amb aigua calenta i sabó.
Per evitar la transmissió alimentària, cal seguir les normes d’higiene, conservació i preparació dels aliments.
Si marxeu de viatge, especialment si el país de destinació no disposa de bones condicions higienicosanitàries, cal que adopteu mesures preventives per evitar la ingesta d’aigua i d’aliments contaminats. Per exemple, heu de beure només aigua embotellada, no prendre begudes amb glaçons, consumir únicament aliments cuinats i evitar la compra de menjar a venedors ambulants.