La radiografia és la prova diagnòstica més àmpliament utilitzada. Es fan servir raigs X per obtenir imatges del cos en format digital o pel·lícula. Sobretot, serveix per examinar estructures denses com els ossos o teixits com els pulmons.
Les radiografies fan servir radiacions ionitzants que traspassen el cos per obtenir imatges. La imatge es registra en format digital o pel·lícula. Les diferents parts del cos queden més clares o més fosques segons la seva densitat. Les estructures denses, com per exemple els ossos, apareixen de color blanc. On hi ha aire es veu negre. Altres estructures apareixen en diferents tonalitats grises segons la seva densitat.

En una radiografia, la dosi de radiació és molt petita. Ara bé, només cal fer-les quan sigui estrictament necessari.
S'utilitza per diagnosticar una gran varietat d'afeccions, des de fractures d'ossos, càries, pneumònies, pedres al ronyó... En alguns casos, serveix com a primera aproximació, però pot ser que no sigui suficient per fer un diagnòstic. Permetrà que el metge o metgessa obtingui informació per triar la millor tècnica per continuar aprofundint i arribar a determinar clarament quina malaltia patiu.

Davant una intervenció, com pot ser una cirurgia, el metge pot necessitar fer-vos una radiografia que li servirà com a “full de ruta”. De la mateixa manera, un cop acabada la intervenció també pot ser útil per valorar-ne el resultat obtingut.
El pacient se situa entre el tub de raigs X i el detector. Es pot posar estirat o dret. Ha d'anar sense roba ni objectes metàl·lics. La radiografia es fa en mil·lèsimes de segon. Us avisaran perquè estigueu completament quiets i/o perquè no respireu.
No cal cap preparació especial. Cal treure's tots els objectes metàl·lics (per exemple, joies, pírcings o altres ornaments). Es recomana portar roba còmoda per poder desvestir-se millor. Al servei de radiologia us facilitaran una bata.

Malgrat que les dosis de radiacions són extremadament baixes, als nens i als adolescents cal col·locar-los proteccions especials en algunes zones del cos, com el coll, els genitals i les mames, sempre que la protecció no dificulti l'obtenció de la imatge.
No experimentareu res. La radiografia és una tècnica indolora i ràpida.
Un infermer o una infermera o personal tècnic us farà la prova i estarà controlant-vos en tot moment. Us situarà en la posició adequada, us avisarà en el moment precís en què cal d’aguantar la respiració i estar ben quiets.
Un metge o metgessa especialista en radiologia.
El seu ús més habitual és per explorar els ossos, la columna, els pulmons, la panxa i el crani.
Si sospiteu que esteu embarassada és molt important que ho comuniqueu. Caldrà confirmar l'embaràs i valorar la idoneïtat de l'exploració.
Fer-se moltes radiografies no vol dir estar millor atès. Cal fer les justes i necessàries. Les dosis de radiació que es reben durant la prova són molt petites i no suposen cap mal per a la salut, però com passa amb altres proves sempre cal que estiguin indicades pel vostre metge o metgessa.
Data d'actualització:  09.01.2018