Amb el tractament més adequat per a cada persona es busca mantenir el nivell de glucosa en sang (glucèmia) en els valors normals, és a dir que s’estigui en normoglucèmia de manera sostinguda i el màxim temps possible. Un bon tractament aconsegueix normalitzar els nivells de sucre a la sang, evita a curt termini la presència de glucosa a l'orina (glucosúria), i redueix la set excessiva (polidípsia).
L'objectiu més important és evitar o retardar les complicacions de la malaltia que poden aparèixer a llarg termini. Si tot i així sorgeixen problemes de salut a causa de la diabetis, es buscarà el tractament més idoni per atenuar-ne les conseqüències. En definitiva, es pretén que la persona amb diabetis tingui una bona qualitat de vida, present i futura.
Mantenir la normoglucèmia facilita el bon control de la pressió arterial (PA) i del nivell de colesterol en sang (colesterolèmia), i també ajuda a no augmentar de pes. Mantenir aquests factors dins dels paràmetres saludables contribueix a evitar complicacions.
Per tal que la persona amb diabetis prengui part activa en el seu tractament, són requisits bàsics el coneixement de la malaltia, identificar els senyals d'alerta i saber com actuar davant de qualsevol eventualitat. Per aquesta raó, l'educació terapèutica és fonamental i inexcusable en les persones amb diabetis.
El tractament es basa en tres punts bàsics, que han d'estar en equilibri perquè interactuen contínuament entre ells.
Evitar el sedentarisme ajuda les persones amb diabetis a assolir uns valors de glucèmia dins dels límits normals i a mantenir el pes saludable.
La malaltia requereix un pla d'alimentació personalitzat elaborat per professionals de la salut en funció del tipus de diabetis, l'edat, el pes i l'activitat.
Actualment hi ha dos tipus de medicació per tractar la diabetis: els hipoglucemiants no insulínics i la insulina.