Algunes recomanacions per evitar o disminuir els símptomes adversos relacionats amb l’alimentació.
És possible que us sentiu fatigats i poc motivats per cuinar. En aquestes situacions pot ser d’utilitat:
Fer la compra i cuinar per vosaltres mateixos en els períodes en què us sentiu amb més energia.
Congeleu els àpats que heu preparat per tal de fer-los servir en els moments que us sentiu més fatigat o fatigada. Si coneixeu els moments més febles, com ara després de rebre la radioteràpia, podeu planificar millor aquestes activitats.
Utilitzeu productes cuinats i congelats que hi ha en el mercat seguint les instruccions de cocció per evitar alteracions dels aliments que podrien ser perilloses per a la salut.
Depenent del vostre entorn familiar i/o d’amistats, podrien cuinar per a vosaltres i així compartir una estona agradable.
La disminució o pèrdua de l’apetit s’anomena anorèxia. És una situació força freqüent que es pot produir per la mateixa malaltia, per alguns efectes secundaris, per l’angoixa o per la fatiga. Pot causar pèrdua de pes. L’objectiu és mantenir una correcta nutrició, amb una aportació suficient de proteïnes i calories, i evitar oscil·lacions importants de pes.
Recomanacions
- Fraccioneu els àpats al llarg del dia.
- Feu servir plats petits perquè sembli que hi ha poca quantitat.
- Eviteu aliments calents. És millor que estiguin a temperatura ambient o freds.
- Tingueu cura de les textures perquè siguin agradables, fàcils de mastegar i empassar, que no us entretinguin gaire.
- Cuideu la presentació dels plats i l’ambient en el moment de menjar per afavorir que sigui una estona agradable.
- Feu servir coberts de plàstic.
- Eviteu les olors del menjar. Eviteu cuinar vosaltres mateixos.
- Beveu líquids fora dels àpats principals per evitar sentir-vos tips, com ara aigua, sucs, batuts.
- Enriquiu els plats perquè, malgrat que mengeu quantitats reduïdes, tingueu garantida l’aportació diària dels nutrients necessaris. Per exemple:
- Feu servir llet sencera, nata, formatges, fruits secs triturats, peix triturat per donar consistència a les salses o caldos.
- Afegiu clares d’ou cuites als menjars, això augmenta l’aportació de proteïnes i molt poc el volum dels àpats.
- Feu postres en què la base principal sigui la llet, el gelat, els batuts, etc.
- Enriquiu la llet amb llet en pols descremada.
- Afegiu als iogurts fruits secs o fruita fresca.
- Feu purés amb llet descremada, formatgets o clares d’ou.
- Feu truites franceses amb un rovell i 2 o 3 clares.
- Si és possible, mengeu un refrigeri abans d’anar a dormir. No afectarà el menjar següent i la sensació de sadollament pot ajudar-vos a iniciar el son.
- Porteu a sobre petits refrigeris com batuts, fruits secs, etc. per si teniu gana fora d’hores.
En el cas que continueu perdent pes ho heu de comunicar a l’equip assistencial.
Depenent del tipus de tractament és possible que tingueu temporalment disminució del gust i/o alteració per a la percepció dels diferents sabors, com és el gust metàl·lic.
Gust metàl·lic. Es veu potenciat pels sabors amargs o forts i per la carn.
Recomanacions
- Preneu carns blanques com el peix, pollastre o gall d’indi.
- Feu servir com a condiments el julivert i la llimona.
- Eviteu la carn vermella, l’all, el cafè, la ceba i les vinagretes.
- Glopegeu abans i després dels àpats per tal d’eliminar sabors estranys amb te, suc de fruita, etc.
- Feu servir coberts de plàstic.
Alteració de l’olfacte. Caldrà modificar les formes de preparació i cocció dels aliments.
Recomanacions
- Eviteu aliments d’olor forta com el cafè, peix, fregits, bacó, col, coliflor, espàrrecs, ceba, etc. que tenen una aroma penetrant.
- Les carns bullides són menys aromàtiques que les sotmeses a cocció com la planxa i el forn.
- En els aliments freds l’olor s’escampa menys i facilita la seva tolerància.
- Eviteu cuinar vosaltres mateixos.
Depenent del grau de dificultat s’haurà d’adaptar la textura dels aliments.
Recomanacions
- Manteniu una bona higiene bucal. Netegeu-vos les dents de tres a quatre vegades al dia amb un raspall suau. Podeu mullar el raspall amb aigua tèbia per tal que sigui més tou.
- Glopegeu de quatre a sis vegades al dia, especialment després dels àpats, amb col·lutoris no alcohòlics o amb infusions fredes de camamilla o farigola.
- Beveu petits glops d’aigua al llarg del dia i feu servir saliva artificial per humidificar la boca en cas de sequedat.
- Mastegueu xiclets o mengeu caramels sense sucre per ajudar a produir saliva.
- Procureu que el menjar sigui tou, més aviat fred o de temperatura ambient. S’hi poden afegir salses o caldos perquè sigui més sucós.
- Eviteu el menjar de textura aspra.
- Eviteu el menjar que sigui molt àcid o molt especiat.
- Eviteu irritants com el cafè, el tabac i l’alcohol.
- Eviteu productes dolços i/o enganxosos.
- Si és necessari tritureu els aliments que consumiu en la vostra dieta habitual.
- Trieu la textura que us sigui més adient:
- cremosa: generalment es prepara amb batedora
- pastosa: amb batedora o passa-purés
- granulosa: amb la picadora
- pudding: amb batedora i forn
- Per tal d’aconseguir la textura, depenent dels ingredients, es poden afegir brous vegetals, aigua, llet, cremes, formatgets, salses, caldos.
- Assegureu una aportació de líquid de com a mínim 2l al dia, en forma d’aigua, infusions, gelatines, brous, sucs no àcids, llet, etc.
Aliments fàcils d’empassar |
Aliments difícils d’empassar i ensalivar |
|
|
Exemple de menú
Nombre àpats (5-6) |
Menú tipus |
Exemple de menú |
Aliments recomanats |
Aliments a evitar |
Esmorzar |
|
|
|
|
Mig matí |
|
|
|
|
Dinar |
|
|
|
|
Berenar |
|
|
|
|
Sopar |
|
|
|
|
Ressopó |
|
|
|
|
Informació nutricional
Alimentació equilibrada |
Racions equivalents |
Rotació setmanal aconsellada |
Consum diari |
Quantitats equivalents a una ració |
Racions setmanals |
Racions proteiques (carn, peix, ous, etc.) 2 al dia |
|
|
Racions de làctics 2-3 al dia |
|
|
Racions de cereals 4-6 al dia |
|
|
Racions de verdura 2 al dia Racions de fruita 2-3 al dia |
|
1 crua i 1 cuita |
Líquids |
|
8-10 gots al dia |
Les molèsties més freqüents són la sensació de cremor amb el pas del menjar, o de plenitud (digestió pesada) o bé de nàusea.
Recomanacions
- Feu el menjar amb coccions de:
- Vapor
- Bullits
- Forn o microones
- Eviteu els greixos.
- Si tritureu els aliments trieu la textura que us sigui més adient:
- cremosa: generalment es prepara amb batedora
- pastosa: amb batedora o passa-purés
- granulosa: amb la picadora
- pudding: amb batedora i forn
- Per tal d’aconseguir la textura, depenent dels ingredients, es poden afegir brous vegetals, aigua, llet, cremes, formatgets, salses, caldos.
- Consumiu els aliments a temperatura tèbia.
- Eviteu aliments àcids o molt especiats.
- Eviteu les begudes amb gas.
Exemple de menú
Nombre àpats (5-6) |
Menú tipus |
Exemple de menú |
Aliments recomanats |
Aliments a evitar |
Esmorzar |
|
|
|
|
Mig matí |
|
|
|
|
Dinar |
|
|
|
|
Berenar |
|
|
|
|
Sopar |
|
|
|
|
Ressopó |
|
|
|
|
Informació nutricional
Alimentació equilibrada |
Racions equivalents |
Rotació setmanal aconsellada |
Consum diari |
Quantitats equivalents a una ració |
Racions setmanals |
Racions proteiques (carn, peix, ous, etc.) 2 al dia |
|
|
Racions de làctics 2-3 al dia |
|
|
Racions de cereals 4-6 al dia |
|
|
Racions de verdura 2 al dia Racions de fruita 2-3 al dia |
|
1 crua i 1 cuita |
Líquids |
|
8-10 gots al dia |
Si a l’hora de menjar sentiu nàusees, posposeu l’àpat per a més endavant. Intenteu no prendre aliments que us agradin molt quan us trobeu en aquestes circumstàncies, podríeu arribar a avorrir-los.
Recomanacions
- Repartiu el menjar en petites quantitats al llarg del dia, en cinc o sis vegades.
- Mastegueu lentament. Preneu-vos el temps que necessiteu.
- Eviteu les olors del menjar.
- Eviteu portar roba ajustada, cinturons, etc.
- Beveu glops de líquid freds al llarg del dia.
- Eviteu beure molt durant els àpats. Es té més sensació de sadollament.
- Escolliu aliments sense greix i amb coccions com la planxa, el vapor o al forn.
- Comenceu el dia prenent aliments secs i pastosos (galetes, bescuits, iogurts…).
- Eviteu els aliments que tinguin molta aroma.
- Descanseu després de menjar, però eviteu jeure fins després d’una hora.
Els processos d’elaboració i presentació dels aliments cobren importància quan les defenses estan baixes. És important evitar contaminacions dels aliments, tant internes com externes, per tal d’assegurar el mínim risc.
Recomanacions
- Abans de cuinar o manipular qualsevol aliment renteu-vos les mans i les ungles.
- Conserveu els aliments a la temperatura i en el lloc adequat.
- Eviteu trencar la cadena del fred en els productes congelats.
- Tapeu i poseu la data als aliments que s’han de conservar i que no es consumiran de forma immediata.
- Assegureu-vos que els aliments quedin ben cuits (eviteu bistecs poc fets, hamburgueses crues, truites poc fetes, etc.).
- No consumiu aliments reescalfats.
- Cuineu els aliments just abans o en el moment de consumir-los.
- Feu servir per a la presentació (plates, etc.) i el consum (plats, coberts) material ben net i rentat.
- Utilitzeu tovallons d’un sol ús.
- Assegureu-vos que els estris com batedores, picadores, estiguin molt nets abans del seu ús.
- Utilitzeu paper de cuina d’un sol ús en compte de draps de roba.
- No utilitzeu els mateixos estris per cuinar i per servir els diferents aliments (contaminació creuada).
Sobre els aliments
Aliments |
Permesos |
No permesos |
Llet i derivats |
|
|
Carns i embotits |
|
|
Peixos i mariscs |
|
|
Ous |
|
|
Verdures i llegums |
|
|
Fruites |
|
|
Cereals |
|
|
Pa, pastisseria |
|
|
Snacks i aperitius |
|
|
Salses |
|
|
Precuinats |
|
|
Begudes |
|
|
Aliments per a nens de biberó |
|
|
Altres aliments |
|
|
És aconsellable fer una dieta astringent, és a dir, que ajudi a evitar la pèrdua de líquids i a disminuir el nombre de deposicions i, gradualment, a mesura que remet la diarrea, tornar a la dieta habitual:
Recomanacions
- Eviteu el consum de cafeïna, alcohol, greixos, molta fibra, sucs de taronja o prunes, i menjars molt especiats i/o precuinats.
- Mengeu poca quantitat i sovint durant el dia.
- Beveu una quantitat abundant de líquids com aigua, infusions, sucs, caldos, etc., per evitar deshidratació. En situacions més greus de diarrea algunes persones poden necessitar sèrums per via venosa per tal de compensar les pèrdues.
- Preneu els líquids a temperatura ambient. Si estan freds o calents poden estimular el moviment intestinal.
- Una vegada resolta la diarrea, torneu a introduir els aliments que s’han restringit, de forma progressiva, un cada vegada, i avalueu si en teniu tolerància.
- Si no es tolera bé, torneu enrere i torneu a intentar-ho i així progressivament fins a retornar a la dieta habitual.
- Si no es pot progressar en 3 o 4 dies fins a la dieta habitual cal consultar sempre a l'equip assistencial.
Exemple de progressió
Fases progressives |
Introducció progressiva d’aliments |
Observacions |
Astringent líquida |
|
|
Astringent semilíquida-bullits |
|
|
Astringent bullits |
|
|
Astringent planxes |
|
|
Sense residus |
|
|
Cal anar normalitzant l’alimentació progressivament |
Líquids. Aigua, infusions amb poc sucre, begudes isotòniques. Eviteu els líquids amb gas.
Aigua d’arròs. La proporció és de 50 g d’arròs per 1 litre d’aigua. Bullir durant 30-40 minuts, colar i guardar a la nevera (no més de 12 hores).
Aigua de pastanaga. La proporció és de 250 g de pastanaga tallada a trossos per 1 litre d’aigua. Bullir durant 60 minuts i guardar a la nevera (no més de 12 hores).
Si teniu problemes d’estrenyiment, aquests consells us ajudaran:
Recomanacions
- Manteniu una certa activitat física, com ara caminar diàriament.
- Beveu al llarg del dia 1,5 o 2 litres (8 gots al dia) d’aigua, infusions, caldos. Inicieu el dia amb una infusió o un got d’aigua tèbia.
- Incorporeu aliments que aportin més fibra, com ara cereals sencers, fruites, fruits secs, llegums i verdures.
- Disminuïu aliments astringents i refinats.