Tristesa
A moltes persones l’experiència de viure un càncer els suposa pèrdues possibles o reals relacionades amb la salut, l’autonomia o la independència, canvi del rol propi familiar i/o social o canvis en les relacions personals. Com és normal, aquestes pèrdues poden ocasionar tristesa.
Aquest estat d’ànim forma part de l’adaptació normal a les circumstàncies. Per tant, no és estrany que aparegui en alguns moments del procés de la malaltia, fins i tot a manera de vaivé.
La tristesa ens ajuda a expressar emocions, fet que afavoreix sentir-nos més alleujats. Moltes persones se senten millor quan poden parlar dels seus sentiments amb d’altres de la seva confiança.
S’ha de tenir en compte que la tristesa és una situació breu i transitòria, que quan ha passat permet continuar desenvolupant la vida de forma més confortable.
Depressió
La depressió és un estat molt diferent de la tristesa. Normalment té més símptomes i aquests perduren en el temps. La depressió pot començar a afectar la vida en general, tot allò que té importància per a un/a mateix/a.
Els símptomes de depressió són els següents:
- Tristesa, ansietat o sensació de buit de manera persistent.
- Sentiments de desesperança.
- Sentir-nos culpables, inútils o impotents.
- No sentir-nos com som habitualment.
- No hi ha res que ens faci pujar l’ànim.
- Pèrdua d’interès per les activitats o per les relacions personals que habitualment ens reporten satisfacció.
- Disminució de l’energia i augment de la fatiga.
- Dificultat de concentració, de recordar o de prendre decisions.
- Insomni, llevar-nos molt d’hora o dormir moltes hores.
- Canvis en l’apetit i el pes.
- Idees de mort, suïcidi o intents de suïcidi.
Si teniu diversos d’aquests símptomes de manera sostinguda en el temps, cal que consulteu l’equip assistencial per valorar si hi ha depressió i quin tipus d’opcions caldria adoptar.