Des del diagnòstic i durant els diferents tractaments és possible que les necessitats nutricionals del nostre cos canviïn. És necessari valorar quins són els requeriments en funció dels factors següents:

  • tipus de tumor
  • tipus de tractament
  • situació nutricional del punt de partida 

Els objectius principals són:

  • millorar el funcionament general del cos
  • potenciar l’efectivitat dels tractaments
  • contribuir a evitar infeccions i efectes secundaris de la malaltia i el tractament 
  • proporcionar més benestar i qualitat de vida 

Encara que cal individualitzar el consell dietètic a cada persona, en general, es poden seguir les recomanacions següents: 

  • Garantir una aportació energètica i proteica suficient (escollir aliments amb alta densitat nutricional en cada àpat principal: llegums, fruites seques, oli d'oliva verge, farinacis integrals, ous, peix, carn magra, llet, formatge i iogurt...).
  • Convé que aprofiteu el moment del dia en què teniu més gana per fer els àpats més complets, fins i tot si és al matí.
  • Si no podeu fer un àpat complet, fragmenteu-lo al llarg del dia en diverses porcions de menys quantitat.
  • No us preocupeu excessivament si en el moment que havíeu previst no podeu menjar. Ho podeu fer més endavant. Menjar ha de ser un moment agradable, fins i tot en els dies més fluixos o negatius.
  • Procureu beure força líquids (aigua, sucs espremuts o liquats de fruites i verdures, brous vegetals sense sal, infusions sense sucre...), especialment els dies que no mengeu tant com teníeu previst, i fora dels àpats.
  • Si la falta de gana persisteix i esteu més de dos dies sense poder menjar el previst, comuniqueu-ho a l’equip assistencial.
  • En alguns casos és possible que augmenteu lleugerament de pes. Aleshores hauríeu de limitar el consum d'aliments malsans rics en sucres i greixos poc saludables (brioixeria, galetes, cereals d'esmorzar, begudes ensucrades, patates xips i snacks fregits i salats, embotits i carns processades...).
  • Enriquir la llet. Afegiu a la llet 3 o 4 cullerades de llet en pols. Es pot consumir per beure, però també per enriquir l’aigua de les sopes, els brous, les salses i els batuts.
  • Guisats i sopes. Afegiu un grapat de llegums com llenties, mongetes seques, cigrons...
  • Fruites seques. Afegiu fruites seques picades o triturades (ametlles, avellanes, nous, pinyons, pistatxos...) als iogurts, cremes de verdures, guisats, purés...
  • Purés. Podeu afegir unes cullerades extra d'oli d'oliva verge extra al puré de patates, o de verdures, o de llegums, i posar formatge tendre o baix en sal per al gratinat.
  • Verdures. Quan són cuites es poden fer amb salses amb llet enriquida o formatges (tendres o baixos en sal), amb ous durs barrejats, per exemple.
  • Batuts. En la seva elaboració podeu afegir llet enriquida amb llet en pols, fruites seques...
  • Sandvitxos. Poseu oli d'oliva verge extra al pa. Podeu afegir ous durs, tonyina, hummus i altres patés vegetals a base de llegums, formatge tendre o baix en sal... 
  • Begudes. Podeu utilitzar la llet enriquida o barrejar-la al 50% amb aigua quan prepareu infusions, per exemple, en lloc d’utilitzar només aigua. També podeu afegir preparats energètics (de nutrició enteral: consulteu el vostre equip assistencial) a les begudes calentes o fredes, de diferents gustos.
  • Per picar en qualsevol moment. Tingueu sempre disponibles petits aperitius saludables, com ara nous, ametlles, avellanes, orellanes, panses, prunes seques...; es poden conservar fàcilment en els seus embolcalls a la feina, a la bossa, etc, per tal que en qualsevol moment que sentiu gana, a banda dels àpats, pugueu menjar. Si esteu a casa tingueu, a més, fruites fresques, formatge fresc, iogurts... per anar picant entre hores. 

Alimentació equilibrada

Racions equivalents

Rotació setmanal aconsellada

Consum diari

Quantitats equivalents a una ració

Racions setmanals

Racions proteiques (carn, peix, ous, etc.)

2 al dia

  • 100 gr de vedella
  • ¼ de pollastre o conill
  • 2 ous
  • 150 gr peix magre
  • 100 gr peix blau
  • 1 ració de peix blau
  • 4 racions de peix blanc
  • 2 racions d’ous (4-5 ous)
  • 3 racions de carns vermelles
  • 3 racions de carns blanques

Racions de làctics

2-3 al dia

  • 1 got llet
  • 2 iogurts
  • 30 gr formatge
  • 2 formatgets
  • 80 gr mató

 

Racions de cereals

4-6 al dia

  • 2 llesques de pa
  • ½ plat de pasta, arròs o llegum
  • 4 torrades
  • 30 gr cereals
  • ½ croissant o brioix
  • Pa a diari
  • 1-2 racions de llegums
  • 2 racions d’arròs
  • 3 racions de pasta
  • 4-5 racions de patata
  • 2 racions de pastisseria
  • Sucre o mel: 2 cullerades/dia

Racions de verdura

2 al dia

Racions de fruita

2-3 al dia

 

1 crua i 1 cuita

Líquids

 

8-10 gots al dia

Data d'actualització:  16.07.2018