Es desconeixen exactament quines són les causes del càncer colorectal. La investigació mostra que algunes persones amb certs factors de risc tenen més probabilitat que d’altres de desenvolupar un càncer de còlon o recte.
Un factor de riscés qualsevol element que fa augmentar les possibilitats que una persona pugui desenvolupar càncer, però la majoria no en són una causa directa. Hi ha factors de risc controlables —com el tabaquisme— i d'altres que no ho són, com ara l’edat i els aspectes hereditaris.
Factors de risc
- L’edat. El risc de patir càncer colorectal augmenta amb l’edat. La majoria dels casos solen donar-se per sobre dels 50 anys.
- Pòlips colorectals. Els pòlips són creixements de teixit de la paret interna del còlon o recte. Són comuns en persones de més de 50 anys. La majoria dels pòlips són benignes. Hi ha un tipus de pòlips anomenats adenomes que poden transformar-se en càncer.
- Generalment els pòlips es poden extirpar amb facilitat durant l’exploració de la colonoscòpia. La seva eliminació redueix el risc de desenvolupar càncer.
- Les persones que han tingut adenomes són més propenses a tenir més pòlips i, per tant, a tenir càncer de còlon, pel qual s’ha de fer un seguiment específic segons el nombre i tipus de pòlips trobats.
- Antecedents familiars de càncer colorectal. Les persones que tenen pares, germans o fills que han tingut càncer colorectal, especialment si s’ha produït en edats joves, tenen més probabilitat de desenvolupar aquest tipus de càncer.
- Alteracions genètiques. Alguns canvis o mutacions en certs gens augmenten el risc del càncer colorectal:
- Càncer de còlon hereditari no lligat a la poliposi. És el tipus de càncer de còlon hereditari més freqüent.
- Poliposi adenomatosa familiar. És poc comú. Es caracteritza per la presència de molts pòlips en el còlon i en el recte. Si no es tracta, el més probable és que es desenvolupi el càncer colorectal.
Per als membres de les famílies que tenen diversos individus afectes especialment en edats joves es pot fer un test de risc genètic. Segons el risc estimat es proposen una sèrie de mesures per tal de reduir el risc de càncer colorectal o aconseguir una detecció precoç.
- Antecedents personals de càncer. Les persones que han tingut càncer colorectal podrien desenvolupar-ho una altra vegada. També les dones que han tingut càncer d’ovari o úter tenen més risc (en relació amb determinades síndromes genètiques).
- Colitis ulcerosa o malaltia de Crohn. És una malaltia inflamatòria intestinal. Les persones que tenen aquesta malaltia durant anys, tenen més risc de desenvolupar càncer colorectal.
- Dieta. S’ha observat que una alimentació rica en greix, especialment d’origen animal, pobra en fruites i verdures, i baixa en fibra, augmenta el risc de càncer colorectal.
- Inactivitat física i sobrepès. També augmenta el risc, especialment si es manté al llarg dels anys.
- Tabaquisme. Les persones fumadores tenen més risc de desenvolupar pòlips i càncer colorectal.
Data d'actualització:
11.07.2018