El retinoblastoma és un tumor que s’inicia en la retina de l’ull.

La retina és un teixit nerviós, situat en la zona posterior de l’ull, que és sensible a la llum i responsable de la formació de les imatges. 

És una malaltia poc habitual, però és el tumors dels ulls més freqüent en els infants. Pot ser hereditari o no. La forma hereditària pot presentar-se en un o en els dos ulls i generalment afecta més els nens que els joves (edat mitjana de 7 mesos). La majoria dels retinoblastomes que es presenten en un sol ull no són hereditaris i solen aparèixer en infants de més edat (edat mitjana de 23 mesos). 

Es tracta d’un tumor que creix ràpidament. Com més petit és el tumor en el moment del diagnòstic, major és la possibilitat de conservar la visió. Generalment sol detectar-se en etapes inicials, però en els casos que el tumor ha tingut l’oportunitat de créixer ho fa al llarg del nervi òptic fins al cervell. També es pot disseminar a la medul·la òssia, als ossos, als ganglis limfàtics i a d’altres òrgans.

Els nens amb antecedents familiars de retinoblastoma s’haurien de realitzar revisions periòdiques, incloent una orientació genètica per tal de determinar el risc de desenvolupar la malaltia i detectar-la el més aviat possible en cas que es desenvolupés.

 

Símptomes

Diagnòstic

Tractament

Data d'actualització:  26.07.2018