És probable que algunes persones, després d’haver finalitzat els tractaments, tinguin canvis a la vida sexual, bé a curt o llarg termini i, en alguns casos, canvis permanents. Depèn del tipus de càncer que s’ha tingut i del tractament rebut.
Algunes persones que han viscut l’experiència d’un càncer expressen que no estaven preparades per els canvis en la seva vida sexual. Generalment es deuen als efectes físics dels tractaments, i també a factors emocionals com l’ansietat, la tristesa, la percepció de l’autoimatge i l’estrès vinculat a la relació amb la parella.
Factors que afecten la funció sexual
Les preocupacions més freqüents sobre la sexualitat en aquesta etapa són:
- Reprendre l’activitat sexual, especialment en els casos en que s’han tingut canvis en l’aparença i les funcions físiques.
- No poder desenvolupar l’activitat sexual igual que abans degut a l’afectació de les estructures del cos que actuen en la sexualitat.
La falta de desig o disminució de la libido és un dels efectes transitoris més freqüents que perdura després de finalitzar el tractament. És un aspecte que pot crear sentiments de culpa i/o frustració davant la parella. En la majoria d’ocasions el desig sexual torna. No obstant, en aquest temps cal mantenir una bona comunicació i fomentar l’espai íntim amb abraçades, carícies sensuals, petons, tot i que no es donin relacions sexuals amb penetració. Aquest espai permetrà mostrar l’estimació, cura i afecte mutu, encara que en aquest període és molt possible que no se senti interès pel sexe.
En els casos en què els canvis són permanents no significa el final de la vida sexual. Caldrà desenvolupar altres formes de relacions i un cert temps d’adaptació, durant el qual cada parella troba la millor forma d’afrontar-ho i crea novament un espai íntim on desenvolupar la pròpia sexualitat.
En aquest sentit, la comunicació entre la parella és fonamental. Parlar obertament del que passa, dels sentiments que genera aquesta situació i del que podria fer-vos sentir millor, és el primer pas per viure positivament aquest període.
- Sentiu-vos orgullosos del vostre cos. Heu finalitzat el tractament d’un càncer i continueu essent vosaltres mateixos/es.
- Penseu en aquelles coses que us fan sentir més atractius/ves i, per tant, amb més confiança i seguretat.
- Procureu pensaments positius d’aquesta situació i reforceu-los.
- Mantingueu el contacte físic amb la parella. Petons, carícies, abraçades, inclús quan no teniu relacions sexuals.
- Tingueu una actitud oberta als canvis. Podeu trobar altres formes de viure i gaudir la sexualitat.
Si considereu que aquesta situació no es resol de forma adequada per a vosaltres i que afecta la vostra qualitat de vida, consulteu amb el vostre equip assistencial o un especialista en sexualitat.