Cada persona viu l’experiència del càncer de forma diferent. Les emocions, els sentiments i les pors són vivències úniques. En finalitzar els tractaments i retornar al ritme propi de vida és freqüent que es donin algunes preocupacions, especialment la por a la recaiguda.

Generalment en el primer any, després d’haver finalitzat el tractament, es posa molta atenció sobre la probabilitat que el càncer torni a aparèixer.

A algunes persones, aquesta possibilitat els genera por de forma tant important que ocupa la major part de la pròpia vida i en pertorba el gaudiment amb dificultats per concentrar-se, dormir bé o menjar. Un moment de gran preocupació, fins i tot d’angoixa, són les visites de seguiment, que comporten enfrontar-se a conèixer l’evolució de la salut. El sol fet de pensar en aquestes probabilitats fa que se sentin emocions en el present com a conseqüència de l’anticipació de situacions.

Altres persones, encara que sentin preocupació per la possible recaiguda, focalitzen més la seva atenció en l’alleujament que els comporta el fet d’haver superat un càncer i la confiança de retornar al ritme propi.

Recomanacions

Data d'actualització:  25.07.2018

Informació relacionada