El preservatiu és l'únic mètode contraceptiu que, a més de prevenir l'embaràs, protegeix de les infeccions de transmissió sexual. Ara bé, perquè sigui efectiu cal utilitzar-lo correctament.
A continuació, trobareu alguns consells pel que fa al seu ús, conservació i obtenció.
Consells abans de l'ús
Tant abans d'utilitzar un preservatiu masculí com un de femení, cal tenir en compte les recomanacions següents:
- Comproveu que les característiques del preservatiu constin a la capsa, on també ha de figurar la data de caducitat o la data de fabricació i la seva homologació segons la normativa de la Comunitat Europea (legislació de la Comunitat Europea).
- Comproveu sempre la data de caducitat del preservatiu abans de fer-lo servir. El preservatiu masculí caduca cinc anys després d'haver estat fabricat, però cal tenir en compte que si porta espermicida incorporat caduca abans, als dos anys. No s'ha de comprar ni utilitzar mai un producte caducat.
- Podeu utilitzar lubrificants aquosos com la glicerina, que podeu adquirir a les farmàcies. Eviteu l'ús de lubrificants oliosos com la vaselina, ja que poden fer que el preservatiu es trenqui amb més facilitat.
- Guardeu els preservatius en un lloc fresc i sec, fora de la llum solar directa, ja que l'escalfor els pot deteriorar i poden trencar-se fàcilment quan els feu servir. No utilitzeu mai un preservatiu malmès (per exemple, si està enganxós).
A més, recordeu que:
- Cal utilitzar un preservatiu nou cada vegada que es manté una relació sexual.
- Cal vigilar que no es trenqui en obrir l'embolcall, o que no s'esgarrapi amb les ungles, pírcings o els anells mentre es manipula.
- Cal vigilar el consum de drogues o d'alcohol, ja que això pot afectar l'habilitat a l'hora d'utilitzar el preservatiu de correctament.
- Mai no s'ha d'usar al mateix temps un preservatiu femení i un de masculí ja que la fricció pot ocasionar-los el deteriorament.
El preservatiu masculí
Recomanacions per a un ús correcte del preservatiu masculí:
- Poseu-lo quan el penis estigui en erecció i abans de qualsevol intent de penetració, deixant un espai a l'extrem i agafant-lo amb dos dits per evitar que quedi aire a l'interior. Esteneu-lo i cobriu tot el penis fins a la base;
- Treieu-lo abans que el penis deixi d'estar en erecció, subjectant-lo per la base i retirant el penis.
- Llenceu-lo a les escombraries després de fer-hi un nus.
El preservatiu femení
Per què un preservatiu femení?
- Perquè algunes situacions o comportament sexual de les dones o de les seves parelles masculines poden comportar un risc d'exposició al VIH o a altres infeccions de transmissió sexual.
- Perquè potser és útil per a algunes dones a l'hora de negociar mesures de prevenció amb la seva parella sexual.
- Perquè ofereix a les dones la possibilitat de protegir-se a si mateixes.
- Perquè és l'únic mètode disponible que poden fer servir les mateixes dones i que ofereix protecció davant l'embaràs i les infeccions de transmissió sexual, a més de ser una alternativa addicional al preservatiu masculí.
- Perquè facilita la decisió i el control a les dones sobre les seves relacions sexuals.
Recomanacions per a un ús correcte del preservatiu femení:
- Introduïu l'anella a l'interior de la vagina i intenteu fer-la arribar tan endins com us sigui possible;
- Introduïu el dit al preservatiu fins a tocar l'extrem de l'anella interior i impulseu-lo cap a l'interior de la vagina.
- Per extreure'l, retorceu l'anella exterior per evitar que caigui l'esperma i estireu amb suavitat. Llenceu-lo a les escombraries.
On adquirir-los?
Els preservatius masculins es poden comprar a les farmàcies, als supermercats i a les benzineres, a les botigues eròtiques o a les màquines expenedores que es poden trobar als bars, als cinemes, a les discoteques i a altres punts de trobada. També es poden obtenir a través de màquines expenedores situades en espais municipals, centres universitaris i transports públics (RENFE, TMB, FGC). En canvi, els preservatius femenins es venen exclusivament a les farmàcies.
A Catalunya, també es poden aconseguir preservatius de manera gratuïta en els serveis d'atenció a la salut sexual i reproductiva, en alguns centres d'atenció primària, en els centres d'atenció i seguiment de les drogodependències, en els punts d'informació juvenil i en les associacions de servei en l'àmbit de la sida.