Contracepció d'urgència / Anticoncepció d'urgència per via oral / Píndola de l'endemà / DIU de coure
L'anticoncepció d'urgència fa referència als mètodes que es poden utilitzar per prevenir un embaràs després d'una relació sexual no protegida o en cas de fracàs del mètode contraceptiu habitual.
La seva eficàcia depèn del mètode utilitzat i del temps transcorregut des del coit, però en línies generals si s'utilitza dins dels cinc dies posteriors a la relació de risc pot prevenir el 95% dels embarassos.
Cal tenir en compte que l'anticoncepció d'urgència no és un mètode:
- Abortiu. Les píndoles anticonceptives d'urgència impedeixen l'embaràs en evitar o endarrerir l'ovulació i no poden provocar un avortament. Els DIU de coure impedeixen la fertilització en provocar un canvi químic a l'espermatozoide i l'òvul abans que arribin a unir-se. L'anticoncepció d'urgència no pot interrompre un embaràs establert ni fer malbé l'embrió en desenvolupament.
- De prevenció de les infeccions de transmissió sexual. El preservatiu, tant femení com masculí, és l'únic mètode que evita al mateix temps l'embaràs i les infeccions de transmissió sexual, inclòs el VIH.
- D'ús habitual (a excepció del DIU de coure, que evita l'embaràs a llarg termini).
Hi ha dos tipus de mètodes d'anticoncepció d'urgència:
- Contracepció hormonal d’urgència (CHU). També s'anomena píndola postcoital o píndola de l'endemà. Impedeix la fecundació en evitar o retardar l'ovulació. Només evita l'embaràs de la relació sexual més recent. Actualment hi ha dues opcions:
- Levonorgestrel d’1,5 mg.
- Acetat d’ulipristal de 30 mg.
- Dispositiu intrauterí (DIU) de coure. És el mètode d'anticoncepció d'urgència més eficaç. Evita l'embaràs en provocar un canvi químic en l'espermatozou i l'òvul abans que arribin a unir-se. Una vegada col·locat, es pot continuar utilitzant durant un termini d'entre tres i deu anys com a mètode contraceptiu habitual.
La píndola té un alt grau d'eficàcia si es pren:
- Durant els tres dies (72 hores) després del coit, en el cas del levonorgestrel d’1,5 mg.
- Durant els cinc dies (120 hores) després del coit, en el cas de l'acetat d’ulipristal de 30 mg.
Dins d'aquest termini, com més aviat es prengui major n'és l'efectivitat.
Quant al DIU de coure, si s'inserta dins dels cinc dies (120 hores) posteriors a la relació sexual sense protecció, té una eficàcia superior al 99%.
La píndola de l'endemà pot produir efectes indesitjats, que inclouen, entre d'altres, nàusees, vòmits, marejos, sensibilitat als pits, o alteracions del cicle menstrual.
Pel que fa al DIU de coure, pot causar regles abundants.
La píndola es pot obtenir de manera gratuïta i mantenint la confidencialitat a la xarxa sanitària pública de Catalunya, als centres d'atenció primària, als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP), a les unitats d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) i a les urgències hospitalàries. També es pot obtenir a les oficines de farmàcies sense necessitat de recepta mèdica.
El DIU de coure l'ha de col·locar un professional sanitari, en un CAP, centre d'Atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) o hospital.
Davant de qualsevol dubte, poseu-vos en contacte amb el 061 Salut Respon.
-
Cercador de centres sanitaris (Obre en una nova finestra)
Servei Català de la Salut (CatSalut)
-
Farmàcies autoritzades a Catalunya (Obre en una nova finestra)
Departament de Salut
-
Des d'aquesta pàgina del web de l'Agència de Salut Pública de Catalunya podeu descarregar el protocol vigent i altres recursos per a professionals de l'àmbit sanitari relacionats amb l'anticoncepció d'urgència.
-
Atenció a la salut afectiva, sexual i reproductiva (Obre en una nova finestra)
Departament de Salut