La sexualitat forma part de totes les persones, des del naixement fins a la mort. En les relacions sexuals sempre ha de prevaler el respecte i el desig mutu. Amb la sexualitat obtenim plaer, sentim desitjos, emocions, atracció i també mantenim relacions quan desitgem tenir fills. Però quan es volen separar les relacions de la possibilitat de tenir fills, s'utilitzen els mètodes contraceptius.
Entenem per mètodes contraceptius tots aquells utilitzats amb la finalitat d'evitar l'embaràs. Un mateix mètode no és recomanable per a tothom, cada persona ha de trobar el més idoni per al seu cas. Més que parlar de mètodes contraceptius eficaços o no, cal parlar de mètodes recomanats o no en funció de les característiques individuals. Cada persona, i la seva parella, ha de trobar el mètode adequat al seu moment vital.
El 2023, el govern impulsa un Pla de millora de l’accés als mètodes anticonceptius de llarga durada que s’inicia facilitant l’accés gratuït, fins als 29 anys, als dispositius intrauterins (DIU) a les persones amb capacitat gestant, ja siguin persones trans o persones no binàries.
Són les pautes, els dispositius i/o els medicaments que s’utilitzen per evitar un embaràs.
Consells sobre l'ús, la conservació i l'obtenció del preservatiu masculí i del preservatiu femení.
Webs de referència per consultar més informació sobre l'anticoncepció i centres i associacions on demanar assessorament.
Guies, protocols i altres eines dirigides a professionals sanitaris per a un bon assessorament en anticoncepció.