Quan cal demanar ajuda?
Tot i que a vegades no és fàcil adonar-se'n, hi ha alguns signes que ens poden fer pensar que la persona pot necessitar tractament especialitzat:
- Desig intens o compulsió per consumir alcohol.
- Disminució de la capacitat de control per iniciar la ingesta, posar-hi fi i regular la quantitat consumida.
- Símptomes adversos de privació quan se'n deixa de consumir durant uns quants dies: sudoració, tremolor de mans, palpitacions, etc.
- Augment progressiu de la quantitat consumida per obtenir els efectes desitjats.
- Abandonament progressiu d'activitats.
- Persistència en el consum d'alcohol malgrat les conseqüències perjudicials.
Si el consum d'alcohol o altres drogues causa problemes, se'n consumeix més del que es voldria o això afecta alguns aspectes de la vida, com ara les relacions familiars i laborals, cal demanar ajuda.
Línia Verda
És un servei d’informació i orientació, gratuït i confidencial, on es pot adreçar qualsevol persona que vulgui fer una consulta relacionada amb les drogodependències. Els serveis concrets que ofereix són:
- Informació sobre les drogues i amb les problemàtiques associades.
- Atenció especialitzada a consumidors o persones de l'entorn que detectin el consum de substàncies generadores d’una addicció.
- Orientació, assessorament i derivació a recursos especialitzats de tractament de la Xarxa d'Atenció a les Drogodependències i altres existents.
Les consultes es poden fer per telèfon, mitjançant un formulari en línia o presencialment.
061 Salut Respon
Podeu trucar al 061 Salut Respon, disponible les 24 hores del dia. Si voleu fer una consulta anònima, podeu contactar amb el servei a través del xat. Mai s'hi demanen dades personals.
Centre d'atenció primària (CAP)
Els professionals del vostre centre d'atenció primària us poden oferir informació i asessorament.
Centres d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS)
Un centre d'atenció i seguiment a les drogodependències és un centre ambulatori públic, d'accés directe i gratuït, especialitzat en el tractament de les addiccions.
S’hi poden adreçar les persones de més de 18 anys amb problemes en el consum de substàncies i/o les seves famílies per sol·licitar tractament, de forma directa o per derivació des de qualsevol altre dispositiu assistencial.
Si la persona és menor d’edat es pot dirigir al Programa d’atenció a adolescents amb conductes de consum de substàncies.
L'equip d'aquest tipus de dispositiu assistencial està format per professionals de la medicina, la infermeria, la psicologia, la psiquiatria i el treball social. L'enfocament terapèutic es realitza des d'una visió integral, biopsicosocial, el que vol dir que atenen tant els aspectes orgànics com els psicològics i els socials, i promouen accions encaminades a la reinserció social i laboral dels pacients. La seva resposta és confidencial, ràpida i professional.
Programa d’atenció a adolescents amb conductes de consum de substàncies
El Programa d’atenció a adolescents amb conductes de consum de substàncies és un programa de tractament especialitzat, intensiu, immediat i eficaç per als joves menors de 18 anys amb problemes de dependència.
L'atenció es presta des d'una unitat funcional d’atenció als menors dels centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ), on un equip especialitzat, format per professionals de les addiccions i de la salut mental, els avalua, els diagnostica i dissenya el pla terapèutic individualitzat, que es desenvolupa en el CSMIJ.
Els pacients s'hi poden adreçar directament o bé per derivació des d'altres dispositius assistencials.