L'alcohol pot causar més de 200 malalties, lesions i altres problemes de salut diferents, com ara malalties del fetge, càncer i malalties del cor. Beure alcohol també pot provocar problemes de salut mental i addicció. De fet, cada any moren 3 milions de persones arreu del món com a conseqüència del consum d'alcohol. Això representa el 5,3% de totes les morts.
Moltes persones es fereixen o fins i tot moren a causa d'accidents o violència que es produeixen quan beuen massa alcohol. Els grups més joves estan especialment en risc: entre les persones d'entre 20 i 39 anys, n'hi ha prop de 7 que moren a causa de l'alcohol.
El consum d'alcohol, a més, pot causar problemes a tercers, per això convé prestar especial atenció a les circumstàncies que augmenten el risc de tenir problemes derivats del consum d'alcohol per a la mateixa persona o per a persones de l'entorn.
A la llarga, beure excessivament pot tenir conseqüències en la salut com ara pèrdua de la gana, deficiència vitamínica, mala digestió d'aliments, problemes de pell, impotència sexual, obesitat, problemes del sistema nerviós central, pèrdua de memòria i desordres psicològics.
La cirrosi hepàtica i la pancreatitis són altres malalties que el consum excessiu d'alcohol pot causar.
L'alcohol també provoca càncer. L'Agència Internacional per a la Recerca sobre el Càncer (IARC) classifica les begudes alcohòliques com a carcinògenes del grup 1, el que significa que comparteixen el mateix grup de classificació de risc que altres carcinògens coneguts, com el tabaquisme, l'exposició a l'amiant o les radiacions ionitzants.
Se sap que el consum d'alcohol augmenta el risc de desenvolupar càncer en almenys set òrgans diferents:
- cavitat oral (boca)
- orofaringe (gola)
- esòfag
- fetge
- laringe (caixa de veu)
- intestí gros i recte
- mama
Els tipus de càncer més freqüents a causa de l'alcohol són diferents per als homes i les dones: en els homes, el tipus de càncer atribuïble a l'alcohol més freqüent és el càncer colorectal, mentre que en les dones, és el cancer de mama.
A la Unió Europea, el càncer és la segona causa de mort, després de les malalties del sistema cardiovascular. També és la causa més freqüent de mort entre totes les defuncions causades pel consum d'alcohol.
No importa quin tipus d'alcohol es beu: totes les begudes alcohòliques, incloses cervesa, vi i licors, poden causar càncer. És l'alcohol (etanol) que conté la beguda el que és cancerigen, per tant, no importa de quina beguda es tracti, encara que algunes begudes contenen més etanol que altres.
Com més es beu, major és el risc de patir càncer. Al mateix temps, l'evidència científica actual no pot indicar l'existència d'un llindar en què els efectes cancerígens de l'alcohol "s'encenen" i comencen a manifestar-se en el cos humà. Molts estudis mostren que una gran proporció de càncers causats per l'alcohol es produeixen en persones que no eren grans bevedores. Això vol dir que els riscos de càncer comencen des de la primera beguda consumida i com més es beu, major és el risc.
Informació relacionada
Legalment, es prohibeix conduir amb una concentració d'alcohol a la sang (alcoholèmia) superior a 0,5 g/l. Amb el consum de dos gots de vi o de dues cerveses en un espai de temps breu es pot superar aquest límit. Però ja amb nivells més baixos es presenta una disminució dels reflexos i una eufòria que porta a sobreestimar les pròpies facultats. A la persona que ha consumit alcohol, li sembla que condueix millor, tot i que en realitat reaccionarà amb menys rapidesa a qualsevol imprevist.
Informació relacionada
Quan s'ha begut és normal sentir-se més desinhibit, però alhora disminueix la percepció del risc i l'autocontrol, i això pot comportar més facilitat per mantenir relacions consentides o no i que no s'utilitzin mesures anticonceptives efectives com el preservatiu. A més, la ingesta elevada d'alcohol pot ocasionar tant en homes com en dones una disminució del desig sexual i un empitjorament de la qualitat de les relacions (dificultat per mantenir l'erecció, etc).
Informació relacionada
Durant l’embaràs, cal abstenir-se de begudes alcohòliques, inclosos el vi i la cervesa. No hi ha cap consum segur. Els nounats exposats a l'acohol durant la gestació tenen més risc de patir:
- Síndrome d’abstinència.
- Mort sobtada del lactant.
- Infeccions.
- Defectes congènits.
- Problemes d’aprenentatge i comportament.
- Trastorns de l’espectre alcohòlic fetal (TEAF), que es caracteritzen per causar anomalies físiques, mentals, conductuals o cognitives. Del conjunt de trastorns, la manifestació més greu és la síndrome alcohòlica fetal (SAF), que causa:
- Defectes morfològics cràniofacials (llavi superior fi, solc nasolabial no marcat i ulls separats).
- Retard en el creixement.
- Alteracions del sistema nerviós central: pèrdua d’audició, problemes visuals, mala coordinació, trastorns del comportament, agressivitat, falta d’autocontrol dels impulsos, falta d’atenció i hiperactivitat, retard mental, problemes d’aprenentatge, dèficits de memòria, problemes de socialització, etc.
El consum de begudes alcohòliques està contraindicat amb alguns medicaments. Fins i tot en petites quantitats, quan es prenen ansiolítics o fàrmacs de característiques semblants, beure alcohol pot resultar perillós. Cal seguir estrictament les recomanacions mèdiques i, en cas de dubte, consultar-ho amb el personal mèdic o farmacèutic, o llegir el prospecte.