Actualment, assistim a un canvi en la sensibilització, tant dels professionals com de la societat en general. Es promouen programes que redueixin al màxim l’ús d’intervencions restrictives i es desenvolupen estratègies preventives o alternatives que permetin assolir l’objectiu de contenció zero, és a dir, que permetin evitar l’ús de qualsevol mesura restrictiva per prevenir risc o perill de lesions greus a un mateix o a tercers.
Les intervencions restrictives sempre s’han justificat en pro de la seguretat del pacient, però la realitat demostra que no existeixen proves sòlides de la seva eficàcia i seguretat, ni que evitin els problemes per als quals s’han utilitzat més sovint. De fet, nombrosos estudis continuen associant les contencions mecàniques amb resultats negatius per als pacients i amb un augment de l’ús de serveis i costos. A més, les intervencions restrictives, en general, i les contencions mecàniques, en particular, són una mesura que afecta els drets i principis bàsics de la persona, en sigui aquesta conscient o no.
Per aquest motiu, des del Servei de Promoció de la Qualitat i la Bioètica de la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitària s’ha elaborat el document Recomanacions de bones pràctiques en l’ús d’intervencions restrictives: avançant cap a la contenció mecànica zero.
Aquest document es basa en l’evidència científica i en les darreres publicacions, així com en els suggeriments d’experts consultats; i s’hi poden trobar un conjunt de recomanacions de caràcter pràctic.
L’objectiu general de les Recomanacions és posar a disposició dels professionals i de les institucions sanitàries i socials estratègies per reduir l’ús d’intervencions restrictives per avançar cap a la contenció mecànica zero en població adulta a Catalunya.
D’altra banda, els seus objectius específics són:
- Formular recomanacions clau de prevenció de l’ús d’intervencions restrictives durant l’assistència sanitària i social amb accions destinades a disminuir la incidència i gravetat dels episodis d’alteració conductual.
- Formular recomanacions que orientin les actuacions dels professionals davant de pacients en estats d’alteració conductual.
- Formular recomanacions específiques d’ús d’intervencions restrictives quan siguin necessàries en diferents entorns assistencials i socials.
Finalment, cal assenyalar que el document presenta unes recomanacions adreçades a reduir al màxim l’ús de les mesures de restricció física i a desenvolupar estratègies preventives o alternatives que permetin assolir l’objectiu de contenció zero. Són mesures estructurals, funcionals i organitzatives dissenyades per evitar l’inici o l'exacerbació dels episodis d’agitació o desorganització conductual, i específiques en funció de les característiques dels pacients atesos.