El metge o la metgessa pot atendre la sol·licitud d’un pacient més gran de 18 anys que no pot expressar la seva voluntat, però que va gaudir de les condicions per valorar d’una manera raonable quins eren els seus desitjos i interessos abans d’esdevenir incapaç i va redactar un document de voluntats anticipades (DVA) on va expressar que, arribat a determinat estat vital, se li apliqués l’eutanàsia.
El representant, nomenat en un DVA, serà qui iniciarà el procediment de l’eutanàsia, fent valer la petició de la persona i, serà qui deliberarà amb el metge o la metgessa responsable després d’haver rebut la informació que estableix la Llei.
En el cas de no haver-hi cap representant nomenat en un DVA, però sempre que es tingui un DVA on s’expressa de forma clara que la persona vol rebre l’eutanàsia, el metge o la metgessa responsable de la persona pot també iniciar el procediment de part de la persona sol·licitant amb incapacitat de fet.
Per redactar qualsevol document de voluntats anticipades, cal prendre’s el temps necessari per estar segur del que es vol i del que no vol. És bo que el pacient parli amb els professionals de l’equip sanitari que l’ atenen habitualment i que els faci partícips de la seva voluntat, ja que això li ajudarà a entendre el pronòstic, les opcions de tractament i la possible afectació en la vida quotidiana a l’hora de confeccionar el DVA. Es convenient que el pacient parli amb la persona que nomenarà com el seu representant i també amb els seus familiars, per tal d’assegurar-se que comprenen la seva voluntat i que la respectaran i defensaran.
Els professionals que ajuden en l’elaboració del document han de procurar que l’expressió de la voluntat sigui clara. Cal evitar malentesos i explicar en quin moment i situació vol que se li apliqui l’eutanàsia. És millor que ho faci en un llenguatge planer que reflecteixi la seva manera de ser, obviant els tecnicismes.
Cal recordar l’oportunitat de registrar el DVA, al registre centralitzat de voluntats anticipades del Departament de Salut per facilitar-ne la incorporació a la història clínica compartida perquè, arribat el cas, els professionals que puguin conèixer la voluntat i respectar-la.
També es oportú recordar la conveniència de revisar el DVA de tant en tant per comprovar que continua sent conseqüent amb els desitjos del pacient. Si cal el DVA es pot actualitzar; per exemple, si ha sorgit una situació no prevista anteriorment, o quan la persona que s’havia designat com a representant hagi canviat.
El metge o la metgessa sempre està obligat a consultar si existeix un document de voluntats anticipades, a llegir-lo i a deliberar amb la persona designada com a representant sobre la situació del pacient: el pronòstic, les alternatives possibles i la manera de respectar i seguir les instruccions d’un DVA.
Si la voluntat de la persona està clarament expressada en el DVA i es compleixen els requisits que preveu la Llei, el metge o la metgessa té el deure ètic i legal de respectar la seva voluntat i complir-la aplicant-li l’eutanàsia.
El Departament de Salut i el Comitè de Bioètica de Catalunya (CBC) proposen un conjunt de models de documents amb la finalitat que orientin i facilitin els diferents tràmits que demana la Llei.
El document de voluntats anticipades cobra especial transcendència per sol·licitar anticipadament l’eutanàsia. El model que ara es proposa és continuació del que ja va proposar en el seu dia el CBC.
Una persona pot sol·licitar l’eutanàsia en un Document de Voluntats Anticipades i pot designar un representant en el mateix document perquè en el moment en que perdi la competència i consideri que es donen els requisits, aquest representant sol·liciti que s’iniciï el procediment d’ajuda a morir en el seu nom. El representant serveix per tant, com a interlocutor amb el metge o la metgessa responsable i l’equip assistencial.
Per tant, només pot actuar com a representant aquella persona que ha estat anomenada com a tal en un DVA.
Les funcions del representant són:
- Sol·licitar al metge o la metgessa responsable que iniciï el procediment d’ajuda a morir, en nom de la persona que el va anomenar, quan aquesta ha perdut la competència per fer-ho.
- Ser l’interlocutor en el procés de deliberació amb el metge responsable i el metge consultor, en aquells aspectes que el pacient que el va anomenar, no havia previst . Però un representant no pot contradir la voluntat de la persona que va atorgar el DVA
- Signar la primera i segona sol·licitud i el consentiment Informat.
- En situacions excepcionals , el representant té també la possibilitat de revocar el Consentiment si en el DVA que l’anomena no figura una indicació que limiti aquesta possibilitat.
- El representant haurà d’acompanyar al sol·licitant en tots els tràmits que es realitzin i estar present en el moment de la eutanàsia.
En aquesta situació, el procés deliberatiu el fa el metge o la metgessa responsable amb la persona representant. Ha de quedar constància documental d’aquesta interlocució amb el representant durant el procediment.
Entre la documentació que cal aportar per donar curs al procediment caldrà que hi consti una copia del DNI d’aquest representant.
En cas que la persona hagués deixat constància escrita de la voluntat de rebre l’eutanàsia, però no hagués designat un representant, el metge a qui consta la petició en DVA ha d’iniciar el procediment, però, si ho considera oportú, pot consultar amb el comitè d’ètica assistencial (CEA) per tal de suplir el procés de deliberació, encara que aquesta consulta mai serà vinculant.
Sí. Si una persona té la voluntat de fer donació dels seus òrgans després de morir, el coordinador de trasplantament del centre de referència li hauria d’explicar si és possible i com es realitzarà.
De fet, és una ocasió per deixar plasmada aquesta voluntat en un Document de Voluntats Anticipades.
Hi ha la possibilitat que el pacient rebi sedació a casa, i, un cop perdi la consciencia, el Servei d’Emergències Mèdiques l’intubarà i el traslladarà al l’hospital.